Çocuk kitapları nasıl olmalı ve okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır sorularına cevap verdiler
Yahya Türkeli ve İsmet Acı, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu. Yazarlar, Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki Akçakoca Konferans Salonu’nda “Çocuk Kitapları Ve Okuma Alışkanlığı” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Yazar Türkeli, “Eğer bir kitap çocuğu düşündürebiliyorsa, o kitap iyidir. Yani kitap çocukta iz bırakıyorsa amacına ulaşmıştır” dedi.
ÇOCUK KİTAPLARININ OLMAZSA OLMAZI
Söyleşiye Yahya Türkeli, çocuk kitabı yazarken ele alınması gereken dört ana kuralı açıklayarak başladı. Çocuklara kitap yazmanın zor olduğuna dikkat çeken Türkeli, ‘’Yetişkine yazarken birçok şeyi göz ardı edebilirsiniz. Çocuk kitabının olmazsa olmazı dört tanedir. Görsel tasarım, eğitsel tasarım, dil ve anlatım ve bilimsel içerik bu dört unsurdur. Bunlar olmazsa çocuk kitabı olmaz” dedi.
PİYASADAKİ ÇOCUK KİTAPLARINDA EKSİK VAR
Piyasadaki birçok çocuk kitabın bu dört unsurdan uzak olarak yazıldığına dikkat çeken Türkeli, “Piyasadaki birçok kitapta örneğin, değerler eğitimi zayıf noktada. Yardımlaşma, sevgi, saygı, paylaşmayı içinde getiriyor. Ama şiddet, kan gibi unsurlar piyasa kitaplarında çok görüyoruz. Bunun çocuklara bir faydası yok. Çocuğa olumsuz etkileri var. Böyle kitaplar, çocukları okumaktan soğutur” şeklinde konuştu.
KİTAP ÇOCUKTA İZ BIRAKMALI
“Eğer bir kitap çocuğu düşündürebiliyorsa, bu kitap iyidir” diyen Yahya Türkeli, “Çocuk bu kitabı yıllar sonra hatırlayabiliyorsa o kitap önemlidir. Kitap çocukta iz bırakıyorsa amacına ulaşmıştır” şeklinde konuştu.
OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?
Söyleşinin diğer konuğu olan İsmet Acı ise, çocuklara nasıl okuma alışkanlığı kazandırılmalı sorusuna cevap verdi. ‘’Okuma alışkanlığı ailede ve okulda elde edilir” diyen Acı, “Bu konuda öğretmen bir örnek olacak. Kitap okuyacak ve bunu gösterecek. Aile de çocuklarının yanı da kitap okuyacak” ifadesini kullandı.
KİTAP FUARLARI BİR FIRSATTIR
Okuma bilmeyen çocuklara da okuma alışkanlığının verilebileceğine dikkat çeken Acı, “Bu dönemdeki çocuğa masallar, ninniler söyleyebiliriz. Resimli kitaplar alabilir, tekerlemeler söyleyebiliriz. Kitapçılara götürüp onlarla kitap arasında bağ kurabiliriz. Bu kitap fuarları bunun için bir fırsattır” dedi. Kitaba para vermenin bir kültür olduğunu da savunan Acı, “Ülkemizde kitaplar pahalı değil. Çocukların harçlıklarından kitap almaları sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
OKUYAN TOPLUMDA BARIŞ VARDIR
Acı, söyleşinin sonunda kitap okumayı alışkanlığını elde eden toplumlarda barışın yaşadığını dikkat çekti. Acı, “Çünkü okuyan insan kendini iyi ifade eden bireydir. İfade edilen toplumlarda da barış vardır” şeklinde konuştu.