CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler TBMM Genel Kurulu'nda Gündem Dışı söz alarak Kocaeli'de yaşanan sıkıntıları anlattı.
CHP'li Çiler, Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, eğitim ve araştırma hastanesi standartlarını karşılamdığını vurguladı. Çiler, "Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 9 kat, 16 bloktan oluşan toplam 96 bin metrekare alanda kurulmuş bir hastane. Hastanemize 08/05/2018 tarihinde eğitim ve araştırma yetkisi verildi, Resmî Gazete'de de yayınlandı ama hastane, eğitim ve araştırma hastanesi standardını karşılamıyor, hastanenin tabelasında sadece "Eğitim ve Araştırma Hastanesi" yazmaktadır. Günde 5 bin ila 7 bin hastanın geldiği bölgenin tek hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi standartlarını karşılamıyor. Yerleşik nüfusu 250 bin, sanayi işletmeleriyle birlikte 500 bin kişinin yaşadığı Darıca'nın tek hastanesi Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi sadece adından ibaret yaşatılmaktadır. Bu eğitim ve araştırma hastanesi için gerekli şeylerin yapılması için bir an önce iktidarın adım atması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Kartepe'deki Yanlıştan Dönün
Kartepe'de yapılmak istenen haddehaneye de konuşmasında değinen Çiler, "Kocaeli hem endüstrinin hem de turizmin olduğu bir kenttir. Kartepe şirin mi şirin bir ilçemiz. Hem tarım hem de doğa turizminin yapıldığı bir yer ama ne yazık ki herkesin karşı çıkmasına rağmen haddehane yapılmasına izin veriliyor. Sadece bir firmanın gönlü olsun diye yetkililer Kocaeli'nde elbirliğiyle çalışıyor. Doğa harikası bir yer bir firma için gözden çıkarılıyor. ÇED sürecinde, sonraki süreçte bölge halkları, bölgede yaşayan insanlar karşı çıktığı hâlde, eylem yaptıkları hâlde bu tesisin yapılmasına izin veriliyor. Kartepe'ye, Kocaeli'ye ihanet ediliyor, bu yanlıştan derhâl dönülmelidir" diye tepki gösterdi.
Gebze Büyükşehir Statüsünde İl Olmalı
Konuşmasında bir bölümü Gebze'ye ayıram Çiler, ara eleman sorununa dikkat çekti. Gebze'nin sanayisi ile, limanları ve nüfusu ike birçok Büyükşehir'den daha büyük olduğunu vurguladı. Gebze'nin emeğin ve sanayinin kenti olduğunun altını çizen Çiler, " 70 ilin toplamından fazla vergi vermekteyiz. Alın terinin yanına akıl terini koyan kentin geleceği olmalı. Onun için diyoruz ki tahsilatta da Türkiye 1'incisiyiz yani emeğin kenti aynı zamanda, sanayinin kenti. Bu kentte ne yok biliyor musunuz? Ara eleman bulamıyoruz, nitelikli eleman bulamıyoruz. Kocaeli'de 1.499 tane okul var, maalesef yüzde 10'u bile mesleki okul değil" dedi.
Gebze'nin barındığı merkez ve kuruluşlarla önemli bir yeri olduğunu belirten Çiler, Gebze'nin il olması gerektiğini vurguladı. Çiler, "Daha önce Gebze'nin beldesi olan, Gebze'den ayrılan Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçesiyle birlikte 850 bin yerleşik nüfusu var, günlük nüfusu 1,5 milyon olan, sanayinin başkenti olan bir yer. Aynı zamanda 4 ilçesiyle birlikte 55 ilden daha büyüktür. Aynı zamanda büyükşehir statüsünde 4 ilden daha büyük olan bir yer. 10 liman, 10 tane organize sanayi bölgesi, 18 tasarım merkezi, 124 banka şubesi. Aynı zamanda bir de teknoloji bankası vardır, Türkiye'de hiç başka bir yerde yok. Gelişmekte olan ya da az gelişmiş olan ülkelere teknoloji satılıyor. Aynı zamanda, TÜBİTAK MAM, TSE gibi kuruluşlara ev sahipliği yapıyoruz; aynı zamanda, kuluçka merkezlerinin buluştuğu bir yer, Bilişim Vadisi var. Genelde, biliyorsunuz, Türkiye'de 76 tane faal teknoloji geliştirme bölgesi var; 5'i Kocaeli'dedir, 4'ü Gebze'dedir. Aynı zamanda hep övündüğümüz "millî" dediğimiz yerli aracımızın, TOGG'un AR-GE merkezi Gebze'dedir ve bin çalışanı vardır. Yani Kocaeli'de toplam 14 tane OSB var, 10'u Gebze'dedir.
65 ilin toplamından fazla ihracat yapmaktayız, 70 ilin toplamından fazla vergi vermekteyiz. Alın terinin yanına akıl terini koyan kentin geleceği olmalı.Gebze alın terinin yanına akıl terini koyanların olduğu bir yer, cumhuriyetin 100'üncü yılında Gebze büyükşehir statüsünde olmalı diyorum" diyerek sözlerini tamamladı.