Siyaset

Çevreci Vekilden Çevreci Kanun

CHP Kocaeli Milletvekili Dr. Mehmet Hilal KAPLAN’dan yine çevreci bir kanun teklifi daha.

17 Haziran 2014 Saat: 10:31
Çevreci Vekilden Çevreci Kanun
Çevreci Vekilden Çevreci Kanun

Çevre Komisyonu Milletvekili olan Mehmet Hilal Kaplan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği kanun teklifinde çevreye büyük zararlar veren,Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar la ilgili olarak Belediyeler Kanununda değişiklik istedi.

Kaplan yaptığı açıklamada; ‘’Çevreye atılan bu atıklar toprağa ve suya karışarak doğada geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar bırakmaktadır. Bu konudaki gerekli önlemleri almak için yasal zemini hazırlamak biz vekillerin görevidir’’ dedi.

Kaplan; 03.07.2005tarihli ve 5393 sayılı Belediyeler Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifinde,Türkiye’de yıllık 800 bin ton elektronik atığın meydana geldiğini bunların sadece %1’i (8 bin ton) geri dönüştürülebildiğini vurguladı.

AEEE'lerin geri dönüşümü ve toplanması noktasında Avrupa’nın çok gerisinde olduğunu, Avrupa’da 1 yılda kişi başına 17 kg atık toplanırken, ülkemizde bu oran kişi başına 0,3 kg’larda kaldığını,15 ton elektronik atıktan ortalama 1 ton bakır elde edildiğini vurgulayan çevreci vekil, bunların doğada büyük tahribatlar yarattığının altını çizdi.

Kaplan verdiği kanun teklifinde şunlara yer verdi;

Bir bilgisayarda ortalama 7kg civarında PVC’de bulunan plastik bulunur. PVC en tehlikeli plastiktir.

Buzdolabı gövdesinden ütü, alüminyum içecek kutularından uçak gövdesi, monitör plastiğinden bank yapılabilir. Elektrikli ve elektronik ekipmanların bazıları kurşun, cobalt, arsenik, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik 40 çeşit madde içermektedir. Bilgisayar monitörleri ve televizyonlar yaklaşık 4 kg. kurşun içermektedir. İç yüzeydeki kaplamaları ise tehlikeli atık sınıfına giren fosfor içermektedir. Çevre ve insan sağlığını tehdit eden AEEE'lerin yönetimini sağlamak amacı ile Belediyeler tarafından ücretsiz toplanıp elektronik atıklar AEEE tesislerinde; “tekrar kullanılabilir”, “geri

dönüştürülebilir” ya da “imha edilmelidir” şeklinde sınıflara ayrılmalıdır.

AEEE'lerin ekonomiye geri kazandırılmasıyla;

Doğal kaynaklarımız korunur.

Enerji tasarrufu sağlanır.

Atık miktarı azalır.

Geri dönüşümle geleceğe yatırım yapmış oluruz.

KAPLAN VERDİĞİ KANUN TEKLİFİNDE

Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, ’’Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya Toplama Merkezleri’’ açmak zorundadır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑