Kocaeli Çepni Derneği Başkanı Özcan Geçal, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Özcan Geçal, Mesajında şunları söyledi:
‘’Hayat her şeyden mutlu olmaktır ve insanlar olarak, dostlarımızla olan sosyal etkileşimimiz sadece mutluluk getirmekle kalmaz, aynı zamanda dilleri öğrenme, kültürleri tanıma, sorgulama, düşünme, oynama ve çalışma becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olur.
Geleneklerin, ahlaki değerlerin, tutumların, bayramların, folklorun, inançların ve ideallerin bir karışımı olan sosyal mirasımıza sadece kimliğimizi için değil, aynı zamanda nesiller arasında aktarım için de bağımlıyız.
Bayramların hem sosyal hem de ekonomik yönleri vardır. Yaşadığımız kaotik ve stresli gezegende mutluluk, olumsuzluk ve güvensizlik yüzünden gölgede kalıyor ve bu nedenle pozitif bir şeye ihtiyaç duyuyoruz. Böylece, bize tüm endişelerimizi unutabilmemiz ve yaşamın olumlu yönlerini kutlayabilmemiz için fırsat veren bayramlar, birkaç günlüğüne de olsa bize bunu yaşatıyor.
Bayramlar stres giderici gibidir ve duygularımızı dengelememize yardımcı olur. Daha fazla pozitiflik doğal olarak olumsuzluğu azaltır. Aynı zamanda anlaşmazlıkları azaltma fırsatı sağlar ve yabancılaşmış arkadaşları ve akrabaları bir sevgi bağıyla bir araya getirir.
Hiçbir şey insanları bayramlar gibi bir araya getiremez. Ulus inşasında çok önemli bir rol oynarlar; her dinden, ekonomik ve sosyal kökenden insanları bir araya getirirler. İnsan evriminin büyüleyici yolculuğuna bakarsak, insanın gerekli olmadığı sürece icat etmediğini veya bir şey yaratmadığını anlıyoruz. Bayram kutlamalarının ne zaman başladığını açıklayacak yazılı bir tarih yoktur, ancak antik Roma'da din, sosyal örgütlenme ve siyasi süreçlerle bağlantılı bayramların kutlandığını görüyoruz.
Bayramlar, sosyal bütünleşme duygularına büyük ölçüde katkıda bulunurlar. Bu tür pek çok kutlama, kültürel veya etnik konulara odaklanır ve topluluk üyelerine geleneklerini anlatmaya çalışır.
Bayramlar, özellikle kitlesel olarak üretilen eğlencenin ortaya çıkmasından önce, tarihsel olarak büyük bir eğlence kaynağı olmuştur. İnsanların dikkatini zorlu yaşamlarından uzaklaştırır ve boş zamanlarında onları eğlendirir. Bayramla renk, inanç, ırk ve din ne olursa olsun bizi bir sevgi bağıyla bir araya getirir. Bayramların, yaşam gibi, kutlanması gereken hediyeler olduğuna inanıyoruz’’. Dedi.
Çepniler Hakkında Kısa Bilgi
Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar kolundan (sol kolundan) Oğuz Kağan'ın oğlu Gök Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir. Çepniler, Doğu Karadeniz'in Türkleşmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Çepniler; 1071'de Anadolu'nun, 1277 yılından itibaren de Sinop'tan Trabzon'a kadar olan Karadeniz Bölgesi'nin fethedilmesinde başta Güvenç Abdal olmak üzere çok aktif görevler üstlendiler. 1277 yılında Sinop'a saldıran Trabzon İmparatorluğu ordusunu bozguna uğrattılar. Güvenç Abdal'ın makamı Gümüşhane, Kürtün, Güvendi yaylasında bulunur. Çepnilerin mühim bir kısmının 1277 yılında Sinop çevresinde yaşadığı görülüyor. 1404 yılında Timur'a giden İspanyol elçisi Clavijo Ordu ve Giresun'un 10.000 kişilik bir Çepni kuvvetine sahip Hacıemiroğulları Beyliği'nin kurucusu olan Hacı Emir Bey'in oğlu Hacı Süleyman Bey'in elinde olduğunu yazar.
Çepni boyunun özelliği "nerde yağu görse orda savaşır" olarak anlatılmaktadır. Onların haksızlıklara karşı gelen ve savaşçı karakterleri, önemlerini günümüze yansıtacak kalıcı sanatsal ürünler meydana getirmelerini engellemiştir. Çepnilere ait kabileler, değişik tarihlerde farklı cephelerde savaşmışlar ve ordu ile gittikleri bölgelere yerleşmişler. Savaşlarda nüfusları azalmıştır.
Türkmen Safevi İmparatoru Şah İsmail'in şahsi muhafızlarının Çepnilerden olduğu gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de özel muhafızları ve bu muhafızların komutanı Giresunlu Topal Osman Çepni’dir.