Kültür

‘Cami Önü’ tablosu gün yüzüne çıkıyor

Osman Hamdi Bey’in 1882’de yapılmış, neredeyse hiç gün yüzüne çıkmamış ‘Cami Önü’ tablosu 24 Mayıs’ta 10 milyon lira rekor açılış fiyatıyla müzayedeye çıkacak.

5 Mayıs 2014 Saat: 17:18
‘Cami Önü’ tablosu gün yüzüne çıkıyor
‘Cami Önü’ tablosu gün yüzüne çıkıyor

Osman Hamdi Bey’in 1882’de yapılmış, neredeyse hiç gün yüzüne çıkmamış ‘Cami Önü’ tablosu 24 Mayıs’ta 10 milyon lira rekor açılış fiyatıyla müzayedeye çıkacak. Turgay Artam tabloyu anlattı.

Türk resminin usta ismi, Osman Hamdi Bey’in 1882’de yapılmış, neredeyse bu tarihten yana da gizli kalmış ‘Cami Önü’ adlı tablosu, 24 Mayıs’ta 10 milyon lira rekor açılış fiyatıyla müzayedeye çıkıyor. Yılın en dikkat çekici müzayedesi olacak müzayede, Antik A.Ş. tarafından 282. Müzayede kapsamında Shangri - La Bosphorus’ta düzenlenecek. Dev boyutlardaki tablo, 12- 24 Mayıs arasında ise Antik A.Ş.’nin 282. Müzayede’sinde satışa çıkacak diğer eserlerle birlikte, Antik Palace’da sergilenecek.

AİLE KOLEKSİYONUNDAN

Gebze Belediye Başkanı Mustafa Zeki Bey koleksiyonundan satışa çıkan tablo, bugüne dek ailenin koleksiyonunda kalmış. Hiçbir yerde sergilenmeyen tablo aile tarafından da evde de bir örtünün altında saklanmış. Eve gelen davetlilerin dahi göremediği tablo böylece uzun süren bir aradan sonra ilk kez izleyiciyle de buluşuyor, tablo da örtünün altından çıkmış oluyor.

‘Cami Önü’ adlı eser Osman Hamdi’nin sıkça resmettiği Camii Önü konulu eserlerinden bir tanesi. Eserde, Bursa’daki Yeşil Camii önündeki 16 insan biri köpek 17 figürü ustaca betimleyen Osman Hamdi Bey, bir yandan Osmanlı mimarisinin ince işçiliği ve süslemelerdeki detaycılığını gösteriyor, bir yandan da Osmanlı günlük yaşamına dair belge niteliği taşıyor. Eser, 185 x 100 cm ebatları ile ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablosundan sonra bilinen en büyük Osman Hamdi Bey eserlerinden biri. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, tablodaki merdiven detayına da dikkat çekiyor: “Osman Hamdi’nin şöyle bir ustalığı ortaya çıkıyor; bilindiği gibi Bursa Yeşil Camii önünde merdivenler yoktur. Ancak o, resme hareket katmak için bu merdivenleri de ekliyor.  Solda gördüğünüz beyazlı adamla sağda görmüş olduğunuz siyahlı hanım, tablonun bir denge unsuru oluyor.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑