Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilkini yapacağını sempozyumla önemli bir devre ışık tutacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kent tarihine ışık tutmak ve tarih bilinci oluşturmak amacıyla Kocaeli ve Sakarya üniversiteleri, birçok akademisyen ve tarihçi işbirliğiyle Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu düzenleyecek.
BASIN TOPLANTISI YAPILDI
2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında Welborn Luxury Hotel’de düzenlenecek "Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Antikkapı Restaurant’ta düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Haluk Selvi ve Yrd. Doç Dr. M. Bilal Çelik, Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Doç Dr. İbrahim Şirin katıldı. Aynı zamanda sempozyumun düzenleme kurulunda yer alan konuşmacılar programın içeriğiyle ilgili bilgiler paylaştı.
100’ÜN ÜZERİNDE AKADEMİSYEN
Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun iki üniversite işbirliğiyle hazırlandığını söyleyen Büyükakın, “Programımıza Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri, kamu kurum kuruluşları ve uluslararası akademik çevrelerden katılımlar oldu. 100’ün üzerinde tebliğ ve 100’ün üzerinde öğretim üyesinin katkısıyla bu çalışma ortaya çıktı. Kocaeli’nin tarihinin akademik bir şekilde çalışılması ve Akçakoca ile ilgili güzel bir çalışma yapılmasıyla ilgili önemli bir fırsat olacak. Böyle bir sempozyumun yapılacak olması ayrı bir akademik önem taşıyor”dedi.
İKİ ÜNİVERSİTENİN DESTEĞİYLE
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak insiyatif aldıklarını kaydeden Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın “Kocaeli ve Sakarya üniversitelerinin de desteğini aldık. Bu sempozyum iki ana başlıktan oluşacak. Bir tanesi Kocaeli tarihiyle ilgili olan kısım. Bununla ilgili Kocaeli’nin yakın tarihi ve daha eski dönemleriyle ilgili Kocaeli ilinin tarihi. Bir diğeri de özellikle Gazi Akça Koca ile ilgili yapılan çalışmalardan bir kısımdan oluşacak”diye konuştu. Büyükakın şöyle devam etti.
GAZİ AKÇA KOCA ANI EVİ
Medyanın da ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bazı tebliğler var. Mesela Fatih’in kalbi Gebze’deki Hünkar Çayırı’nda mı? Kalbi ve iç organları orada mı saklandı gibi bir tebliğ de yayınlanacak. Bu kapsamda Seka Kültür alanı içerisinde Akçakoca Anı Evi ismiyle bir anı evi hazırladık. Bu anı evinde üç bölüm var. Bir tanesi Akçakoca ve Osmanlı döneminde Kocaeli bölümü. İkincisi milli mücadele dönemi. Üçüncüsü Cumhuriyetin ilk yılları ve sanayileşme. Bu üç dönem sergilenecek. İlgi çekeceğini düşünüyoruz.
AKÇA KOCA KONULU OYUN
Şehir Tiyatroları’nın Akçakoca çalışmalarına katkısı olacağına dikkat çeken Büyükakın “Akçakoca’nın konu edindiği bir tiyatro oyunu olsun istedik. O anlamda tiyatro yazarlarına bir davet gerçekleştirdik. Kadir Bozkurt “Kıl Çadırların Düşü” isimli bir oyun yazdı. 2 Mayıs Cuma günü 20.00’de SDKM’de bu oyunumuzun galası yapılacak. Tüm sanatseverlerimiz davetlidir”dedi.
ANIT MEZARA ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın Gazi Akçakoca’nın Kandıra’daki anıt mezarının çevresiyle ilgili de bu program dahilinde çalışma yapılacağını söyledi. “Anıt mezarın çevresindeki yapılarda bir düzenleme yapacağız. Anıtla ilgili uzun vadede de daha başka düzenlemeler yapacağız. Kocaeliler için burası güzel bir gezi merkezi olacak”dedi.
DIŞ İŞLERİ BAKANI ESİN KAYNAĞI OLDU
Her programın bir hikayesi olduğunu söyleyen Büyükakın, sempozyum fikrinin ortaya çıkış hikayesini de şu sözlerle özetledi “Dış İşleri Bakanımız Kocaeli’ye bir ziyarette bulunmuşlar ve Valiliğin programında bir konuşma yapmışlardı. Gittiği şehirlerde bir medeniyetin inşasında yer almış devlet adamlarının mezarlarını ziyaret ettiğini ve onlarla ilgili bilgi aldığını söylemişti. O anlamda Akça Koca, Konuralp, Karamürsel Alp’le ilgili de bilgi edindiğini söylemişti. Dış İşleri Bakanımızın o ifadeleri bize esin kaynağı oldu. O toplantıdan çıkınca biz neden bu konuda bir şey yapmıyoruz diye kendimize sorduk. Ve sonunda bir sempozyum yapmaya karar verdik”
TARİH KİMLİĞİ
Bir milletin tarihiyle bağı koptuğunda bilincini yitirmiş gibi olduğunu söyleyen Büyükakın “1071’den beri Anadolu’da yaşamış bir milletler sinsilesi olarak bizim bu kimlikle buluşması lazım. 2071 bence çok da politize bir vizyon değil. Akademik çevrelerin de kabul edeceği bir vizyon. Tarih köklerimizle bağlantı kurmamız gerekiyor. Akçakoca sempozyumu ve beraberinde gelecek diğer sempozyumların Anadolu medeniyetini oluşturan halkların tekrar tarihiyle buluşmasına ve geleceğe dönük olarak bir medeniyet inşasına öncülük edeceğine inanıyoruz”ifadesini kullandı.
KİTAP HALİNE GETİRİLECEK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bu şehrin kültür hayatına ve geleceğine yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Haluk Selvi “Türkiye’de bu kapsamda tarihi içerik açısından yapılan en büyük sempozyum. Yaklaşık 7 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Program içerik olarak il çağdan günümüze kadar tarihi ele almış olsa da Osmanlı’nın kuruluşundan bugüne kadar geçen zamanı ve Akça Koca’yı ön plana çıkaracak bir içerikle karşımıza çıkıyor”dedi. Sempozyumun ikinci ayağı bu şehrin tarihini ortaya çıkacak bir külliyatın hazırlanmasıdır”diyen Prof. Selvi “Bu sempozyum sonunda bir kitap oluşturulacak. Sempozyumda sunulacak tebliğler kitap haline getirilecektir. Bu çalışma geleceğin inşasını da ortaya kokuyor. Kendi alanında uzman olan bütün akademisyenleri bu projede toplamaya çalıştık. Tüm Osmanlı arşivlerini taradık” bilgilerini verdi. Çelik ise bu sempozyumla sadece tarihi bilgileri değil kentin mimarisi, eğitimi, sağlığıyla alakalı da bilgiler sunacaklarını söyledi.
BÜYÜKŞEHİR’İN SUNDUĞU BİR FIRSAT
Doç Dr. Şirin de sempozyumun son zamanlarda yapılmış en kapsamlı eser olduğunu belirtti. “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi biz akademisyenlere böyle bir fırsat verdiği için çok mutluyuz. Tarihimizle yüzleşmek ve barışmak istiyoruz. Bu çalışmalar bunun için önemli bir vesiledir. Prof. Dr. Erdoğan da “Kocaeli’nin tarihi kent kimliği biraz saklı kalmış. Gazi Akça Koca ve Kocaeli tarihi sempozyumu tarihi kent kimliğinin ön plana çıkacağını düşünüyorum. Kent kimliğinin de ne olduğunu anlayacağız. Kocaeli Üniversitesi olarak yapacağım kongreyle de bu sempozyumun birbirini tamamlayacağını düşünüyorum”dedi.
114 KATILIMCIDAN 102 TEBLİĞ
Sempozyum Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenecek. 55 farklı üniversite veya kuruluştan 114 Katılımcı 102 tebliğ sunacak. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda başvuru yapıldı, yapılan değerlendirme sonucu 102 tebliğ seçildi. Uluslararası olan bu sempozyuma Prof. Dr. Rhoads MURPHEY, Doç. Dr. Cavid QASIMOV, Dr. Gerşom QİBRİSCİ gibi yabancı konukların yanı sıra Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Prof. Dr. Özer ERGENÇ, Prof. Dr. Enver KONUKÇU, Prof. Dr. Azmi ÖZCAN gibi alanlarında otorite çok önemli isimler de katılıyor. Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen’in de desteği ve himayelerinde olan sempozyuma kendileri de teşrif edecek.
PROF. DR. ORTAYLI VE PROF. DR. MURPHEY’İN KATILIMIYLA
Bunlardan çok önemli bir bölümü sempozyumda tebliğlerini sunacak. Konusunda uzman seçkin akademisyenlerden oluşan bilim ve danışma kurulunun yanı sıra üç gün sürecek sempozyum boyunca Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Enver Konukçu gibi isimler ilk gün ‘’Şehir tarihi araştırmaları ve Kocaeli’’ başlıklı açılış paneline katılacak. Ayrıca İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi’nden Türk Osmanlı tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Rhoads Murphey de sempozyuma katılarak, katkı sağlayacak. Prof. Dr. Murphey, Osmanlı İmparatorluğu’nun toplumsal ve siyasi tarihiyle ilgilenmiş, yazdığı Osmanlı savaş yöntemleriyle ilgili kitap büyük beğeni toplamış. Her yıl verilmesi plânlanan “Akça Koca Tarih Ödülü” bu yıl ilk kez Yerel Tarih Araştırmacısı Ahmet Nezih Galitekin’e verilecek.
DÜZENLEME KURULU
— Ersin YAZICI (KBB Genel Sekreteri)
— Prof. Dr. Zekeriya KURŞUN (Marmara Üniversitesi)
— Prof. Dr. Haluk SELVİ (Sakarya Üniversitesi)
— Prof. Dr. Nevnihal ERDOĞAN (Kocaeli Ünv.)
— Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN (KBB Gen. Sek. Yrd. )
— Doç. Dr. İbrahim ŞİRİN (Kocaeli Üniversitesi)
— Yrd. Doç. Dr. M. Bilal ÇELİK (Sakarya Üniversitesi)
— Ali YEŞİLDAL
— Raşit FİDAN
— Hayriye SÖZER
— Volkan ŞENEL
— Resül NARİN
— Alptekin CEVHERLİ
— Adem YILMAZ
KATILIMCILAR
— Prof. Dr. Adnan SOFUOĞLU
— Prof. Dr. Ahmet GÜNEŞ
— Prof. Dr. Atilla ÇETİN
— Prof. Dr. Dursun Ali AKBULUT
— Prof. Dr. Ebubekir SOFUOĞLU
— Prof. Dr. Emre DÖLEN
— Prof. Dr. Engin BEKSAÇ
— Prof. Dr. Enver KONUKÇU
— Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK
— Prof. Dr. Halil İNALCIK
— Prof. Dr. Haluk SELVİ
— Prof. Dr. Hamza GÜNDOĞDU
— Prof. Dr. İdris BOSTAN
— Prof. Dr. İnci KUYULU ERSOY
— Prof. Dr. Mehmet ALPARGU
— Prof. Dr. Mehmet BEŞİRLİ
— Prof. Dr. Azmi ÖZCAN
— Prof. Dr. Metin TUNCEL
— Prof. Dr. Muhittin ELİAÇIK
— Prof. Dr. Musa ŞAŞMAZ
— Prof. Dr. Mustafa KESKİN
— Prof. Dr. Nedim İPEK
— Prof. Dr. Nermin ERSOY
— Prof. Dr. Nevnihal ERDOĞAN
— Prof. Dr. Osman AKANDERE
— Prof. Dr. Osman KÖSE
— Prof. Dr. Özer ERGENÇ
— Prof. Dr. Recep DİKİCİ
Prof. Dr. İlber ORTAYLI
— Prof. Dr. Rhoads MURPHEY
— Prof. Dr. Sabahattin ÖZEL
— Prof. Dr. Zeynel ÖZLÜ
— Prof.. Dr. Kemalettin KUZUCU
— Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU
— Prof. Dr. Yılmaz KURT
— Prof. Dr. Yusuf OĞUZOĞLU
— Prof. Dr. Yücel ÖZTÜRK
— Prof. Dr. Zeynep AHUNBAY
— Doç. Dr. Ahmet GÜNDÜZ
— Doç. Dr. Ali Ata YİĞİT
— Doç. Dr. Bekir GÜNAY
— Doç. Dr. Cavid QASIMOV
— Doç. Dr. Deniz DEMİRARSLAN
— Doç. Dr. Emine DİNGEÇ
— Doç. Dr. Fahri YETİM
— Doç. Dr. Hakan KIRIMLI
— Doç. Dr. Hülya BOYANA
— Doç. Dr. İbrahim ŞİRİN
— Doç. Dr. İlhami YURDAKUL
— Doç. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ
— Doç. Dr. Meral BAYRAK FERLİBAŞ
— Doç. Dr. Meryem KAÇAN ERDOĞAN
— Doç. Dr. Mustafa Nuri TÜRKMEN
— Doç. Dr. Necdet GÖK
— Doç. Dr. Nurfettin KAHRAMAN
— Doç. Dr. Oya ŞENYURT
— Doç. Dr. Safiye KIRANLAR
— Doç. Dr. Ümit EKİN
— Doç. Dr. Mustafa HERGÜNER
— Yrd. Doç Dr. Rahime AYDIN ER
— Yrd. Doç. Dr. Biray ÇAKMAK-
— Yrd. Doç. Emine GÜMÜŞSOY
— Yrd. Doç. Dr. Emrah ÇETİN
— Yrd. Doç. Dr. Fikrettin YAVUZ
— Yrd. Doç. Dr. Gülşah ESER
— Yrd. Doç. Dr. Halim DEMİRYÜREK
— Yrd. Doç. Dr. Hülya ÇELİK
— Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş DEMİRKOL
— Yrd. Doç. Dr. Levent DÜZCÜ
— Yrd. Doç. Dr. Mahmut AKKOR
— Yrd. Doç. Dr. Mehmet KAYA
— Yrd. Doç. Dr. Mehmet Salih ERPOLAT
— Yrd. Doç. Dr. Mehmet SARIOĞLU
— Yrd. Doç. Dr. Mehtap ÖZBAYRAKTAR
— Yrd. Doç. Dr. Mustafa SARI
— Yrd. Doç. Dr. Müesser ÖZCAN
— Yrd. Doç. Dr. Ömerül Faruk BÖLÜKBAŞI
— Yrd. Doç. Dr. Özkan ERTUĞRUL
— Yrd. Doç. Dr. Refik ARIKAN
— Yrd. Doç. Dr. Selçuk SEÇKİN
— Yrd. Doç. Dr. Serkan YAZICI
— Yrd. Doç. Dr. Sonay AYYILDIZ
— Yrd. Doç. Dr. Tülin ÇORUHLU
— Yrd. Doç. Dr. Taner BİLGİN
— Yrd. Doç. Dr. Turgut SUBAŞI
— Yrd. Doç. Uğur KURTARAN YORUMLAR Üye Girişi