GÖLGE- Kocaeli’nde tarım ve hayvancılığın gelişimini desteklemek için çok sayıda proje üreten, her zaman köylünün ve çiftçinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, Kandıralı üreticiye hindi yavrusu ve Kandıra ile Başiskele’deki
GÖLGE- Kocaeli’nde tarım ve hayvancılığın gelişimini desteklemek için çok sayıda proje üreten, her zaman köylünün ve çiftçinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, Kandıralı üreticiye hindi yavrusu ve Kandıra ile Başiskele’deki çiftçiye çilek fidesi dağıtımı yapacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı Köye Hizmet Şube Müdürlüğü Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği’nce hayata geçirilen proje ile hindi ve çilek yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi planlanıyor. Bu amaçla 29 Ağustos Cuma günü saat 11.00’de Kandıra’nın Kayıplar Köyü’nde daha önceden talepte bulunan 10 yetiştiriciye bin adet hindi yavrusu ve Kandıra ile Başiskele’den talepte bulunan 22 çiftçiye 75 bin adet çilek fidesi dağıtılacak.
ÜRETİCİYE BİN ADET HİNDİ
Mera besisine uygun, hızlı canlı ağırlık artışına sahip, pazar payı yüksek, kârlı üretim sağlayan “Amerikan bronzu hindi ırkı” yetiştiriciliği tekniklerini uygulamalı eğitimlerle çiftçilerimize aktarmak, ilimizde özellikle Kandıra ilçesinde yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla talepte bulunan 10 çiftçiye bin adet hindi yavrusu verilecek. Böylece Kandıra hindisinin tanınması, doğal ortamda yetiştirildiği için etinin lezzetli ve üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle çiftçilerimiz pazar sorunu yaşamadan kârlı üretim yapabilecek.
AMAÇ ÜRETİMİ VE DAĞITIMI ARTIRMAK
Büyükşehir’den hindi yavrusu talebinde bulunan yetiştiriciler doğal kuluçka ya da kuluçka makinesi yöntemlerini uyguladıkları takdirde üretim sağlayabilecek. Eğitime katılanlar organik yetiştiricilik, sertifika ve patent konularında bilgi sahibi olacak. İlimizde az sayıda olan merada hindi yetiştiriciliği yeni yetiştiricilerin katılımıyla artırılmış olacak. Projenin ilerleyen aşamalarında kuluçka makinesi alınarak kooperatif bünyesinde hindi yavrusu üretimi ve dağıtımı plânlanıyor.
75 BİN YEDİVEREN ÇİLEĞİ FİDESİ
Öte yandan Kocaeli çiftçisini hastalıklara dayanıklı, pazar değeri yüksek ve verimli alternatif ürünlere yönlendirmek, bu ürünlerden biri olan albion (yediveren) çilek çeşidini yetiştirmesine teşvik etmek ve benzer çeşitlerin örnek bahçeler kurularak yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla 75 bin adet çilek fidesi dağıtımı yapılacak. Bu çilek ırkı ile hem hastalıklara karşı daha dayanıklı, hem de üretim kapasitesi yüksek bir ürünün yaygınlaşması hedefleniyor. Böylece depolama ve ilaçlama maliyetleri düşecek, verilecek eğitimle modern tarım yaygınlaşacak.