Kültür

Bugün usta oyuncu Kemal Sunal'ın ölüm yıldönümü

Kemal Sunal ölüm yıldönümünde anılıyor. Süt Kardeşler, Hababam Sınıfı, Tosun Paşa gibi unutulmaz filmlerin yıldızı Kemal Sunal aramızdan ayrılalı 12 yıl oldu

3 Temmuz 2014 Saat: 11:47
Bugün usta oyuncu Kemal Sunal'ın ölüm yıldönümü
Bugün usta oyuncu Kemal Sunal'ın ölüm yıldönümü

Türk sinemasının en önemli isimlerinden biri olan ve unutulmaz İnek Şaban karakterine hayat veren usta oyuncu Kemal Sunal aramızdan ayrılalı tam 12 yıl oldu.
1973 yılında girdiği yeşilçamda tam 82 filmde oynayan Kemal Sunal, Hababam Sınıfı, Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Mavi Boncuk, Japon İşi gibi bir çok unutulmaz filmle hafızalara kazındı.
Kemal Sunal, Balalayka filminin çekimleri için uçakla Trabzon'a giderken kalp krizi geçirdi ve yaşamını yitirdi.


KEMAL SUNAL'I NE KADAR TANIYORSUNUZ?
Üniversiteye başladığında hangi bölümde okuyordu?
Vefa Lisesi mezunu Sunal, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde okuyordu. 12 Eylül döneminde yarım bırakmak zorunda kaldığı okulunu 1995 yılında tamamladı. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Sonra yüksek lisans da yaptı ve tezi kitap olarak yayınlandı.

İlk oynadığı film hangisiydi?
1973 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği, Emel Sayın ve Tarık Akan’ın başrollerde oynadığı “Tatlı Dillim” filminde Tarık Akan’ın basketbol takımında top koşturan oyunculardan birini canlandırdı. Fenomen haline gelen İnek Şaban’a giden ilk adım da bu rol oldu. Zeki Alasya ve Metin Akpınar da filmin oyuncuları arasındaydı.

Son oynadığı film hangisiydi?
Balalayka filminde oynuyordu ama filmin çekimleri için Trabzon’a giderken uçakta kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti.

Kaç filmde oynadı?
Tam 82 filmde oynadı.

Filmlerden çok para kazandı mı?
O dönemde Yeşilçam’da kimse çok büyük paralar kazanmıyordu.

Evli miydi?
1974 yılında Gül Sunal’la evlendi. Çiftin Ali ve Ezo adında iki çocukları oldu.

UNUTULMAZ FİLM KARELERİ
- Onun tanınmasını sağlayan tabii ki Hababam Sınıfı’ndaki İnek Şaban rolü oldu. “Avet” deyişi, gülüşü, “oymak beyi” Şener Şen’le diyalogları, Halit Akçatepe’nin şakalarına verdiği karşılıklarla İnek Şaban herkes tarafından sevildi.
- Düttürü Dünya filminde hepimizin yerine dünyaya, hayata karşı zurna çaldı.
- Gülen Adam filmi, konusuyla da, Sunal’ın oyunculuğuyla da Jim Carrey filmlerinden farksızdı.
- Hanzo filminde şimdiki iddialı filmlerden çok daha iyi bir taşlamayla karşımızdaydı.
- İbo ile Güllüşah’ta zamanın çocuk yıldızı Gülşah Soydan’la başrolü paylaştı. Kemal Sunal filmde yine iyi yürekli ama “saf” bir karakter olarak karşımızdaydı.
- Japon İşi adlı filmde Fatma Girik’le şahane bir ikili olmuşlardı. Hatta Japon İşi’nin Fatma Girik’in en iyi filmlerinden biri olduğu bile söylenebilir. Âşık olduğu kızın aynısının robotunu Japonya’dan getirten genci konu alan ve oldukça komik sahneleri olan film, bugünkü birçok aşk filminden daha güzeldi.
- Köyden İndim Şehre, Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Halit Akçatepe ile birlikte rol aldığı filmlerden biriydi. Film Kayserili kardeşlerin büyük şehirdeki maceralarını anlatıyordu. Define bulmak için köyden İstanbul’a gelen uyanık kardeşler arasında yine en safı Kemal Sunal’dı.
- Mavi Boncuk, muhteşem kadrolu, muhteşem müzikleri olan bir Ertem Eğilmez filmiydi. Kemal Sunal filmde, Emel Sayın, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Tarık Akan, Adile Naşit, Metin Akpınar ve Zeki Alasya ile karşımızdaydı. Sunal, ünlü assolist Emel Sayın’ı kaçıran arkadaşların hikâyesini anlatan filmde Bir Gece Ansızın Gelebilirim şarkısında geçen “Kapında sevinçten ölebilirim” sözlerini “Kapında soğuktan ölebilirim” diye söyleyerek hepimizi güldürmüştü.
- Şaban Oğlu Şaban’da Şevket Altuğ, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Şener Şen ile oynamış, kah çarşaflı bir kadın, kah sünnet çocuğu olmuştu.
- Adile Naşit’in ve Ayşen Gruda’nın da rol aldığı unutulmaz kadınlar hamamında kavga sahnesiyle hatırlayacağınız Tosun Paşa filminde, Şener Şen de Şaban da Hale Soygazi’ye âşıktı. Film Tellioğulları ile Seferoğulları’nın bitmeyen düşmanlığını anlatıyordu.
- Deli Deli Küpeli filmindeyse akıl hastanesinden kaçan ve kendini kaymakam zanneden bir deli rolündeydi. Ancak gelmiş geçmiş tüm kaymakamlardan da daha iyi hizmet etmişti halka.
- Gol Kralı, Kapıcılar Kralı, Bekçiler Kralı, Çöpçüler Kralı oldu ve bu sayede gönüllerin kralı olarak ayrıldı aramızdan.
- Gurbetçi Şaban, Gerzek Şaban, İnek Şaban, Orta Direk Şaban, Sosyete Şaban, Umudumuz Şaban, Atla Gel Şaban ve Şabaniye; Hababam Sınıfı’ndaki hiç ama hiç sıkılmadığımız Şaban karakterinin devamıydı.

KEMAL SUNAL'IN ALDIĞI ÖDÜLLER
1977: 14. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Kapıcılar Kralı
1998: 35. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü, Kapıcılar Kralı
1989: 2. Ankara Film Şenliği, En İyi Erkek Oyuncu, Düttürü Dünya

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑