Kocaeli’nin tarihten süzülüp gelen, ancak zamanla gizli kalmış veya ön plana çıkamamış lezzetleri düzenlenecek bir yarışmayla gün yüzüne çıkacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, şehrin kültür hayatına yeni ve kalıcı bir katkı daha sunuyor. Adını Akça Koca(Akça Bilge)’den alan bilgeliğin şehri Kocaeli’nin yemek kültürü ve tarihi yeniden yazılıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri-‘’Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’ ile tarihe tanıklık eden Kocaeli’nin yemek kültürü de gastronomi literatürüne girecek.
YEMEK KÜLTÜRÜNÜN ULUSAL KİMLİĞE ETKİSİ
Her yöreye ait kültür ve kimliği diğerlerinden ayıran önemli sistemlerden biri de o yörenin yemek kültürü ve mutfağından oluşuyor. Tüm dünyada yemek kültürü, ulusal kimliğinde yansıması olarak kabul ediliyor. O yöreye özgü bir yemeğin tarifi, kullanılan malzemeler ve lezzeti, kültürel kimliğin de bir parçası olarak ön plana çıkıyor.
TURİZMDE CAZİBE MERKEZİ
Turizm sektörünün can damarları arasında yer alan gastronomi kültürü, o yöreye olan talebi de ciddi şekilde artırıyor. Ziyaret ettiği bölgenin yemek kültürünü de beğenen turistler, aynı yere tekrar geliyor, üstelik çevresine de tavsiye ediyor. Yani yöresel lezzetler, o kentin turizmde cazibe merkezi olmasını sağlıyor. Örneğin İngiltere’ye gelen turistlerin %72’si tatilleri süresince yöresel yemeklere ilgi duyuyor. Ülkemizde ise, 2011 yılında elde edilen turizm gelirlerinin sadece %28,1’ini yiyecek tüketimi oluşturuyor. Gaziantep, Didim, Kayseri ve Kapadokya bölgesindeki otellerde konaklayan yabancı turistlerin Türk yemeklerine ilgileri, turistlerin %46’sının Türkiye’yi tekrar ziyaret etmelerinde etkili oluyor. Büyükşehir, Kocaeli’nin de bu önemli kaynaktan hak ettiğini alması için projeler geliştiriyor.
SAKLI KALMIŞ LEZZETLER AÇIĞA ÇIKACAK
İşte bu noktada sanayi ve ulaşım kenti Kocaeli’nin; bilginin, kültürün, turizmin, kısacası bilgeliğin şehri olarak tanınması amacıyla projeler üreten Büyükşehir, dünyada önemli bir yer tutan Türk mutfağına Kocaeli’den değerli bir katkı sunmaya hazırlanıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri ‘’Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’ ile Kocaeli bölgesinin saklı kalmış yöresel lezzetleri ve yerel tarifleri ortaya çıkacak.
KOCAELİ YEMEK KÜLTÜRÜNDE DE ÖNE ÇIKACAK
Kocaeli; klasik Türk mutfağının yanı sıra tarihi İpekyolu ve baharat yolu üzerinde bulunması, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması, halen farklı kültürlerin birlikte yaşaması nedeniyle önemli bir lezzet birikimine sahip. Ancak yıllar boyunca sanayisiyle ön plana çıkan Kocaeli’nde bu zengin yemek kültürü sınırları aşamamış, Kandıra yoğurdu ve mancarlı pide dışında Kocaeli’nde bile hakkıyla bilinememiş. Düzenlenecek yarışmayla artık Kocaeli’nin bu zengin mutfak kültürü de şehrin tanıtımında hak ettiği yeri alacak.
YEMEK YARIŞMASININ ÖTESİNDE ANLAMI VAR
Marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kocaeli’nde, ‘’Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’ ile bu yolda bir adım daha alınacak. Kocaeli’nin gizli kalmış hazinesi niteliğindeki yöresel tatları için düzenlenen etkinlik, bir yemek yarışması olmanın ötesinde anlam taşıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri organizasyonuyla bir yandan yüzyıllar boyunca Kocaeli’ne ait bilinen ya da unutulmaya yüz tutan yöresel yemek tarifleri ortaya çıkacak, bir yandan da ‘’Bilge Şehir Kocaeli’’ kimliğinin temelleri atılacak.
SON BAŞVURU 24 ŞUBAT 2017
Kocaeli sınırları içinde ikamet eden herkesin bireysel olarak katılabileceği yarışmanın en önemli şartı; tüm yemeklerin Kocaeli yöresine ait olması. Katılımcılar; 24 Şubat 2017 tarihine kadar başvuru formunu eksiksiz olarak doldurarak, isterlerse birden fazla tarifle de yarışmaya katılabilecek. Başvuru sırasında yemeğin tarifini ve kullanılan malzeme miktarını da paylaşacaklar. Başvurulardan sonra Seçici Kurul tarafından Kocaeli yöresine ait olmadığı tespit edilen yemekler ilçe elemelerine kabul edilmeyecek.
YARIŞMA YENİ LEZZETLERE AÇIK
Yarışma aynı zamanda Kocaeli’ye özgü olabilecek yeni bir lezzet keşfine de açık. Bu yeni lezzetin Kocaeli’ye özgü kabul edilebilmesi için, güçlü bir yöresel bağ kurulması dikkate alınacak. Örneğin; kullanılacak malzemenin yalnızca Kocaeli sınırlarında yetişmesi, o lezzetin Kocaeli’yle özdeşleşmesini sağlayabilecek.
BİR HİKAYESİ OLAN YEMEKLER
Yarışmanın en dikkat çekici bölümü ise; “En Yöresel Yemek Hikâyesi” kategorisi olacak. O yemeğin hem hikâyesi, hem de yapılma amacı en önemli temalardan biri olacak. Özel bir anlamı ve hikâyesi olan yemekler, tanıtımlarda akılda daha kalıcı olmayı da sağlayacak. Asker uğurlama, nişan, söz kesilmesi veya bayrama özgü bir tarif, bu kategoride ön plana çıkacak.
KOCAELİ’NİN YEMEK KÜLTÜRÜ KİTABI
“En Yöresel Çorba”, “En Yöresel Ana Yemek”, “En Yöresel Hamur İşi”, “En Yöresel Pilav”, “En Yöresel Tatlı”, “En Yöresel Salata”, “En Yöresel Kışlık Konserve”/(Reçel, Marmelat, Turşu, Şerbet vb.), “En Yöresel Yemek Hikâyesi”, “En Yeni Yöresel Tat” kategorilerinde yapılacak yarışma sonucu elde edilen bilgilerle “Kocaeli’nin Yemek Kültürü” kitabı yayınlanacak.
SEÇİLEN YEMEKLER İFTAR MENÜSÜNE GİRECEK
Yarışmaya katılan yemeklerden oluşan bir dizi yemek iftar menüleriyle Seka Park’taki Ramazan etkinliklerinde Kocaeli halkının beğenisine sunulacak. Ayrıca bölgeyi ziyaret eden turist profiline uygun hazırlanacak yemekler, yeni sunum yöntemleriyle dikkat çekme açısından Kocaeli’ye ekonomik anlamda da katkı sağlayacak. Böylece Türk mutfak kültürünün güzel bir örneğini oluşturan Kocaeli mutfağı, yapılacak tanıtımlar sayesinde turistlerin de ilgi odağı olacak. Böylece yöresel yemek kültürünü sürdürebilmek adına restoran, otel ve lokantalarda Kocaeli menüsü oluşabilecek.
BİLGE ŞEHİR KOCAELİ
Kocaeli’nin kültür mozaiği; yemek kültüründe, vefat taziyelerinde, evlenme ve sünnet geleneklerinde, halk oyunları ve danslarında, geleneksel el sanatları ve ustalarında kendini gösteriyor. Bu nedenle Büyükşehir’in Yemekte Şehrin Bilgeleri projesiyle başlattığı çalışma “Müziğin Bilgeleri”, “Sanatın Bilgeleri”, “Folklorun Bilgeleri”, “Halk Edebiyatının Bilgeleri” ve “Yaşayan İnsan Hazineleri” gibi başlıklarla devam edecek.
PROJE ORTAKLARI
Yemek yarışmasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Akademik ve Profesyonel Aşçılar Derneği, Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Lokantacılar Odası, Büyükşehir ile birlikte proje ortakları arasında yer alıyor. Yarışmayla ilgili, ilimizdeki yerleşik yemek kültürünün ana taşıyıcısı olan köy ile mahallelere sağlıklı bir şekilde ulaşılması maksadıyla Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Raşit Fidan’ın katılımıyla muhtarlarla ve okul aile birlikleriyle toplantılar yapıldı.
DERECEYE GİRENLERE PARA ÖDÜLÜ
En Yöresel Çorba, En Yöresel Ana Yemek, En Yöresel Hamur İşi, En Yöresel Erişte Ve Pilav, En Yöresel Tatlı, En Yöresel Salata, En Yöresel Kışlık Konserve (Reçel, Marmelat, Turşu Vb.), En Yöresel Yemek Hikayesi, En Yeni Yöresel Tat kategorilerinde düzenlenecek yarışmanın birincisine 3 bin TL, ikinciye 2 bin TL, üçüncüye bin TL, En Yeni Yöresel Tat Kategorisi birincisine bin 500 TL para ödülü verilecek. Son başvuru tarihinin 24 Şubat 2017 olarak belirlendiği yarışmanın başvuruları ve tanıtım programları tüm ilçelerde yapılacak.
KATILIM KOŞULLARI
Yarışmaya katılmak isteyenler başvurularını bağlı bulundukları ilçelerdeki KOMEK merkezlerinden ve www.komek.org internet adresi üzerinden yapabilecek. Yarışmaya Kocaeli merkez, ilçe ve köylerde yaşayan herkes bireysel olarak başvuru yapabilecek. Katılımcılar yarışmaya bir ya da birden fazla tarif ile başvurabilecek. Öncelikli eleme kriteri yemeğin yöreselliği olacak ve Kocaeli’ ye ait olmayan hiçbir başvuru kabul edilmeyecek.
İLÇE ELEMELERİ YAPILACAK
Başvurusu geçerli olanlar öncelikle bağlı bulundukları ilçelerde ön elemeye tabi tutulacak ve ilçe elemeleri, her bir ilçede farklı günlerde olmak üzere aynı Seçici Kurul başkanlığında gerçekleştirilecek. İlçelerdeki ön elemelerde katılımcılar yemeklerini evde hazırlayıp getirecek. Alanda mikrodalga bulunup isteyen katılımcılar yemeklerini ısıtabilecek. İlçe elemelerinde derecelendirme ve herhangi bir maddi ödül olmayıp, yalnızca Seçici Kurul tarafından final elemesine katılmaya hak kazananlar tespit edilecek.
EN GÜZEL TARİFLER FİNALDE YARIŞACAK
Final elemesi pratik uygulama esasına dayalı olarak, katılımcıların yemeklerini kurulan alanda pişirmesi şeklinde gerçekleştirilecek. Final programı ilimizdeki büyük otel ve restoranların usta şeflerinin katılımıyla Kocaeli yöresel yemeklerinin yapılıp sunulması etkinliğiyle renklendirilecek.
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Değerlendirmeler yemeğin yöreselliği (60), lezzeti (20), aroması (10) ve sunumu (10) olmak üzere toplam (100) puan üzerinden yapılacak. Yarışma final sonuçları aynı gün ve saatte yarışmadan hemen sonra açıklanacak ve ödül töreni yapılacak.
YARIŞMA TAKVİMİ
Son Katılım Tarihi 24 Şubat 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar olan yarışmada başvuru formlarının 24 Şubat-10 Mart 2017 tarihleri arasında değerlendirilecek. Başvurusu geçerli olanlar 13 Mart 2017’de ilan edilecek. İlçe elemeleri 14 Mart-07 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek. Final elemeleri ve ödül töreni ise 15-16 Nisan 2017 Cumartesi-Pazar günlerinde yapılacak.