Başkan Karaosmanoğlu, sosyal risk gurubunda olan çocukların hizmet aldığı Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezini ziyaret etti.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sosyal risk grubundaki çocukların eğitim aldığı Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezini ziyaret etti. Okula devam sorunu yaşayan ve toplumla uyum sağlamalarında eksiklik hisseden çocuklar için hayata geçirilen proje, kendilerinin ve ailelerinin sosyo-ekonomik, fiziksel ve eğitim gibi ihtiyaçlarına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Başkan Karaosmanoğlu ödüllü proje Beyaz Kalpler’de tertemiz yürekli gençlerin yetiştiğini ifade etti.
ÇOCUKLARIMIZIN TOPLUMLA TEKRAR BARIŞMASINI SAĞLIYORUZ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, proje kapsamında yaptığı incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, “Hiçbir evladımız asla sokakta olmamalıdır. Bu durumu hiçbir ebeveyn de istemeyeceği gibi bizlerde asla arzu etmiyoruz. Toplumumuzdaki gençleri faydalı birey olarak hayata hazırlamalıyız. Beyaz Kalpler projemiz ile aileden veya farklı sebeplerden dolayı kendisini tam yönetmede zorlanan çocuklarımızın toplumla tekrar barışmasını sağlıyoruz. Buradaki gençlerimiz sanatla, müzikle, el becerileriyle ve onların hoşuna gidecek işlerle toplumun bir parçası olduklarını gösteren bir sosyal belediyecilik projesidir. Ancak bana göre çocuklarımızın hayatlarında boşluk bırakmadan, küçük yaşlardan itibaren zararlı alanlarla ilişkisini kesmek gerekir” dedi.
BEYAZ KALPLER PROJESİNDE HEDEFLER BÜYÜK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Projesi’ni ziyaret eden Başkan Karaosmanoğlu, yetkililerden detaylı bilgi aldı. Çocukların durum ve ihtiyaçlarına göre destek alabilecekleri kurumlara yönlendirilmesi, bu kurumlarla birlikte çalışılmasının yanı sıra merkeze devam eden çocukların takibi yapılarak, aileleri ve devam ettikleri okullarla da iletişime geçilerek, okul terk olaylarının azaltılması veya engellenmesi de amaçlanıyor. Çocukların içinde bulunduğu riskler hakkında eğitim ve seminerler verilerek ailelerin bilinçlendirilmesi de hedefleniyor.
ÇOCUKLAR SOSYAL YAŞAM ALANLARINA ÇEKİLİYOR
Çocuklara mesleki eğitim ve el becerileri kazanma imkânı sunarak çocukların kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması için çalışılan merkezde, çocukları riskli alanlardan sosyal yaşam alanlarına çekilerek sosyal risklere maruz kalmalarını engellemek diğer önemli hedefler olarak da ifade ediliyor. Bu projeyi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli İş-Kur İl Müdürlüğü, Kocaeli İl Müftülüğü, Antikkapı A.Ş ve Amsterdam Belediyesi ortak sürdürüyor.
ÖDÜLLÜ PROJENİN ATÖLYELERİNE KONUK OLDU
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından uygulanan proje, yaklaşık üç yıldır önleyici hizmet faaliyeti sunuyor. 2014 yılı Mayıs ayı itibari ile hizmet vermeye başlayan merkez, içerisinde yer alan atölyeleri ve bireye özel eğitim anlayışı ile Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun aktivitelerin yapıldığı atölyelerde öğrencilerle bir araya geldiği proje, bu yıl 6’ncısı düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği Altın Karınca Yerel Yönetimler En İyi Proje Yarışmasında “Posta Gazetesi Sponsor Özel Ödülü ”nü de aldı.
BEYAZ KALPLER NASIL ÇALIŞIR?
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi’nde eğitim alacak 12-18 yaş arasındaki sosyal risk grubunda bulunan çocuklar, uzman personel tarafından saha çalışması yapılarak bulunuyor. Bir aylık inceleme süresince psikolog ve sosyologlar tarafından çocukların aileleri, sosyal çevreleri ve okulları ile görüşmeler gerçekleştiriliyor. Komisyon kararı ile merkeze kabul edilen çocuk en az 1 yıl bireye özgü eğitim programlarından faydalanabiliyor. Merkezde eğitim mesleki ve hobi atölyeleri olmak üzere 2 basamaklı oluyor. Mesleki atölyelerde; Aşçı yardımcılığı, Servis elemanı yardımcılığı, Sıhhi tesisat ve Elektrik pano monitörlüğü bulunuyor. Hobi atölyelerinde; Cam boncuk, Bilgisayar, Ritim ve Maket derslikleri yer alıyor. Merkez içerisinde çocukların bedensel gelişimlerine destek olacak spor aletlerinin yer aldığı modern tarzda döşenmiş fitness salonu bulunmaktadır. Çocuklara, Buz pateni, Tenis, Futbol, Basketbol, Voleybol, Halter, Boks, Yüzme, Hentbol, Badminton, Masa tenisi ve Bisiklet gibi 13 dalda spor yapabilme imkânı da sunuluyor.
ONAYLI SERTİFİKALAR VERİLİYOR
Merkez içerisinde düzenli olarak uygulanan eğitimler arasında, Öfke Kontrol Grup Terapisi, Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık, Aile Eğitimi, Evlilik Öncesi Eğitimi, Değerler Eğitimi ve Bilgilendirme Eğitimleri yer alıyor. Çocuklar merkezde sabah 8.30, akşam 17.30 saatleri arasında hafta içi 5 gün olmak üzere eğitim görmekte, sabah evlerinden servis ile alınarak akşam yine servis ile evlerine bırakılıyor. Merkezde öğlen ücretsiz olarak yemek yiyen çocukların tüm eğitim alanlarında kullanacakları atölye ve spor kıyafetleri de ücretsiz olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından temin ediliyor. Ayrıca 15 yaşından büyük olan çocuklara İş-Kur tarafından kurs boyunca geldikleri gün kadar günlük 20 TL ödeme de yapılıyor. Eğitimlerini tamamlayan çocuklara protokol kapsamında Halk Eğitim, İş-Kur ve Belediyemiz onaylı sertifikaları veriliyor. Bugüne kadar mesleki eğitim sertifikası alan 51 çocuğumuz Kocaeli’nin gözde mekânlarında işe yerleştirildi. Merkeze kabulü gerçekleşmiş olan tüm 16-18 yaş arası çocuklarımız açık liselere kayıt ettirilmekte, ders takipleri sosyologlar tarafından yapılıyor. Ayrıca akademik destek noktasında da çocuklar desteklenmekte. Çok yönlü gelişimin amaçlandığı merkezimizde 3 yıl içerisinde toplam 3 bin 854 çocukla görüşüldü ve kabulü sağlanan 250 gencin projeden yararlanması sağlandı. İncelemede Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Bekir Köksal da hazır bulundu.