İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İşyeri Hekimliği ve İş güvenliği uzmanlığı Sınavı (2014-İSG) Mayıs dönemi başvuruları bugün başladı.
ÖSYM tarafından 24 Mayıs’ta yapılacak İSG Mayıs Dönemi Sınavına başvuruları için adayların, ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan, “Sınava İlişkin Genel Bilgiler Temel İlke ve Kuralları” içeren bilgi metnini ayrıntılı olarak incelemesi gerekiyor. Bugün başlayan sınav başvuruları, 11 Nisan Cuma günü sona erecek.
2014-İSG Mayıs dönemi sınavı 24 Mayıs, Aralık dönemi sınavı 27 Aralık’ta Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van illerinde yapılacak.
ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak listede yazılı merkezlerine ek yeni sınav merkezleri açabilecek veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilecek. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların bir kısmı, kapasitesi dolmamış diğer sınav merkezlerine atayacak.
Böyle durumlarda adayın sınava gireceği yeri saptama yetkisi ÖSYM’ye ait olacak. ÖSYM gerekli olduğu hallerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezine atayabilecek. Başvuran aday sayısının binden daha az olduğu sınav merkezlerinde sınav yapıp yapmama hakkında ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından başvurular alındıktan sonra karar verilecek.
Sınav, saat 09.30′da başlayacak ve 90 dakika sürecek. Sınav, İş Yeri Hekimliği, C Sınıfı İş güvenliği uzmanlığı, B Sınıfı İş güvenliği uzmanlığı, A Sınıfı İş güvenliği uzmanlığı sertifika alanlarında yapılacak. Sınava başvuru hakkı bulunan adaylar, Genel Müdürlük tarafından belirlenecek.
ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile) veya diledikleri bir ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapacak.
Sınavda adaylara, 4 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test uygulanacak. Her testte 60 soru yer alacak. Aynı tarih ve saatte 4 sertifika alanında yapılacak sınavlarda soru içerikleri farklı olabilecek. Testler içinde ortak sorular da yer alabilecek.
Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacak. Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde bu soru, ilgili testte en az bir işareti bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecek. Değerlendirme, her sorunun değeri aynı olmak üzere 100 puan üzerinden yapılacak. Adayların sınavda başarılı sayılabilmeleri için 70 ve üzerinde bir puan almaları gerekiyor.
Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adayların, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde, ÖSYM tarafından belirlenen ücreti yatırdıklarını gösteren dekont ile birlikte; sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesini talep eden itirazlarda ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde her bir dilekçeye özgü ve her bir soru başına ÖSYM tarafından belirlenen ücreti yatırdıklarını gösteren dekont ile birlikte ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri” konulu duyuru doğrultusunda Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurması gerekiyor.