Güncel

Başkanlar, Dünya Büyükşehirler Günü’nde COVID-19 deneyimlerini paylaştı

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın Dünya Büyükşehirler Günü kapsamında düzenlenen çevrimiçi panele katıldı

8 Ekim 2020 Saat: 15:07
Başkanlar, Dünya Büyükşehirler Günü’nde COVID-19 deneyimlerini paylaştı
Başkanlar, Dünya Büyükşehirler Günü’nde COVID-19 deneyimlerini paylaştı

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN HABITAT) ve Metropolis tarafından Dünya Büyükşehirler Günü ilan edilen 7 Ekim’de Marmara Belediyeler Birliği ile Argüden Yönetişim Akademisi, yerel yönetimlerin COVID-19 deneyimine ve yönetişime odaklanan bir çevrimiçi panel düzenledi. Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül’ün konuşmacı olduğu panelde yönetişim bakış açısından büyükşehirlerde COVID-19 salgını ve halk sağlığı konusu ele alındı.

 

“KOCAELİ’DE HAZIRLIKLARIMIZI ÖNCEDEN YAPMIŞTIK”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, belediyelerin süreçteki sorumluluk ve çalışma biçimleri değerlendirilirken büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyeleri arasındaki ölçek farklılıklarını göz önünde bulundurmanın önemine dikkat çekti. Hatta metropollerin bile kendi aralarında nüfus yoğunluğuna bağlı olarak ölçek farklılıklarının olduğunu, Kocaeli’nin 2 milyonla, Tokyo’nun 40 milyonla metropol olduğunu, ‘terzi dikimi’ gibi mikro ölçekli bakışın değerini vurguladı. Büyükakın “Mesele bir kriz yönetimi, sevk ve idare meselesi. Pandemi başlangıcında virüsün buraya geleceğini öngörerek hazırlıklarımızı yaptık. Yaraları sarma, rehabilitasyon da sürecin önemli bir parçası. Sağlık çalışanlarını Kocaeli’nde yaz aylarında belediyeye ait kamplarda dinlendirdik. Moral etkinliklerinin dayanıklı şehirler için önemli olduğunu düşünüyorum. “ dedi.

 

KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ

Pandemi durumları için de acil durum eylem planının önceden hazırlığının yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Büyükakın “Kapasite yeterliliği de toplu taşıma, personel sayısı gibi pek çok açıdan ele alınmalı. Ekiplerde bulaş riskini değerlendirerek gruplara ayırarak çalıştırma yöntemi izledik. Kurumlararası koordinasyon önemli. Pandemi kurullarından kararlar hızlıca alındı. Sağlık Bakanlığı da toplu taşımada HES kodlarıyla bir entegrasyon çalışması yürütüyor. Doğru ve zamanında bilgilendirme çok önemli. Psikolojinin yönetilmesi ajandamıza daha güçlü girmeli. Paniği yönetmek gerekiyor. İnfodemi ile de başa çıkmak lazım. Yerel yönetimler olarak problemleri yerinde daha rahat görüyoruz. Şehir planlamasını yeniden ele alıp daha çok açık alan oluşturmalıyız. Açık alan etkinliklerine, odak grup etkinliklerine yoğunlaşmalıyız. Bu durumlarda yardımlaşma noktasında ve gönüllülerin organize edilmesinde sivil toplum teşkilatlarının önemi ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.

 

YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUKLARIMBB Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan, COVID-19 pandemisi sürecinde yerel yönetimlerin büyük sorumluluk üstlenerek çalışmalar yürüttüklerini ve belediye başkanlarının sahada uzun zaman geçirerek elde ettikleri deneyimleri aktarmalarının değerli olduğunu vurguladı. Arslan, MBB’nin üye belediyelerinin COVID-19 sürecinde yaptıkları çalışmaları bir rapor haline getirdiklerini ve bu raporun yakında kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Argüden Yönetişim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı ise bu süreçte bilimin kılavuzluğunun öneminin bir kez daha anlaşıldığını, toplum sağlığı için gelecek pandemilere hazırlıklı olunması noktasında yerel yönetimlere ciddi bir sorumluluk düştüğünü söyledi.

 

SOSYAL TALEPLER YERİNE GETİRİLDİ

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Dr. Erkin Erimez, karar süreçlerinin doğru uygulanması, katılımın sağlanması ve halka bilgi verilen bir ortam yaratılması için yönetişime ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Vatandaşların belediyelere ilk başvuru noktası olarak baktıklarını ve belediyelerden sosyal destek talebinin bu dönemde arttığını ancak belediyelerin toplumu desteklemeye devam ettiklerini vurguladı.  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın konumunun stratejik önemine dikkat çekerek “Tekirdağ, Türkiye’de pandeminin merkezi olan İstanbul’a da Avrupa sınırına da bir saatlik mesafede bulunuyor. Her yıl 25 bin göç alıyoruz. Salgın başlar başlamaz bir kriz masası kurduk ve Valilikle işbirliği içinde çalıştık. Salgının yayılmasının önüne geçmeye, ekonomik ve sosyal hayatı destekleyecek yardımlar yapmaya ve diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışmaya özen gösterdik. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca da Tekirdağ’dan özellikle bahsetti ve bu bizi mutlu etti. Bu dönemde vatandaşların ihtiyaçlarını daha iyi anlama ve bu ihtiyaçları karşılama fırsatı bulduk..” dedi.

TÜRKİYE’NİN PANDEMİDEKİ BAŞARISI

  1.  İtalya’da yaşlı evlerinde ciddi kayıplar verildiğinden bahsetti. Ergönül, Türkiye’de ekiplerin kriz anlarında hızlı koordine olarak harekete geçme kabiliyetinin değerli olduğunu ifade etti.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑