Güncel

“Basın propagandasının en çok yapıldığı ülke Türkiye”

Dışişleri eski bakanı Onur Öymen ilgi çeken kitabıyla Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu

20 Mayıs 2014 Saat: 12:21
“Basın propagandasının en çok yapıldığı ülke Türkiye”
“Basın propagandasının en çok yapıldığı ülke Türkiye”

Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı ve siyasetçi Onur Öymen son çıkardığı “Bir propaganda silahı olarak basın” adlı kitabıyla Kocaeli 6. Kitap Fuarına konuk oldu. Kitabıyla aynı adı taşıyan bir söyleşi gerçekleştiren Öymen, dünyada basın propagandasının en çok yapıldığı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini söyledi. Uluslar arası İnterteks Fuar alanındaki A Konferans Salonu’nda okurlarıyla buluşan Onur Öymen, basın yoluyla uygulanan propaganda uygulamalarını örnekleriyle anlattı.

 

İNGİLTERE SAVAŞ PROPAGANDA BÜROSU AÇTI

Onur Öymen, kitapların ve makalelerin geçmişten bugüne yöneticileri rahatsız ettiğini ve bu nedenle pek çok kitabın aydınlanma dönemi de dahil olmak üzere yakıldığını söyledi. Savaş yıllarında buna ek olarak basının yönlendirilme sürecine itildiğini ifade eden Öymen, bunun için İngiltere’nin birinci Dünya Savaşı döneminde Wellington House'da özel bir Savaş Propaganda Bürosu açtığını hatırlattı.

 

TÜRKİYE İÇİN YAZILAN KİTAP YALANLANMADI

“Bu büro sayesinde İngiltere’de hiçbir gazete savaşta gördüklerini yazamıyordu” diyen Onur Öymen, “Muhabirlerin aktardıkları gerçekler önce bu büroya geliyor, gerekli sansür uygulaması yapıldıktan sonra yazılıyordu. Bu dönemde Almanya ve Türkiye için de çok sayıda propaganda kitabı yazıldı. İngiltere, yıllar sonra, Almanya için yazılan kitapların gerçeği yansıtmadığını, savaş sırasında bir propaganda unsuru olarak kullanıldığını söyledi. Ama Türkiye için yazılan ve içinde Ermeni meselesine yönelik yalanların olduğu kitap ise asla yalanlanmadı” dedi.

 Vatandaşlar söyleşiyi dikkatle izledi..JPG görüntüleniyor

KİN OLSA ERMENİLER BAKAN YAPILIR MIYDI?

Çarpıcı örneklerle söyleşini sürdüren Onur Öymen, bu aşamada Ermeni tehciri çerçevesindeki iddialara cevap verdi. Osmanlı hükümeti döneminde çok sayıda Ermeni’nin bakanlık da dahil olmak üzere önemli görevlere getirildiğini hatırlatan Onur Öymen, “Düşünün ki, padişah kendi özle hazinesini bir Ermeni bakana emanet etmiş. Ülkenin dış siyaseti bir Ermeni bakana verilmiş, dışişleri bakanı yapılmış. Kin olsa, art niyet olsa, bu uygulamalar yapılır mı? Bunları Avrupa’ya anlatmak lazım” şeklinde konuştu. Öymen, ancak Osmanlı Bankası’nı bombalayan Ermenilerin yapılan basın propagandasıyla her zaman desteklendiğini ifade etti.

 

PROPAGANDANIN EN ÇOK UYGULANDIĞI ÜLKE

Ermeni meselesinin yanı sıra Kıbrıs ve Kürt meselesinde de aynı durumun Türkiye’nin karşısına çıktığını ifade eden Öymen, “Dünya tarihinde basın propagandasının en fazla uygulandığı ülke Türkiye olmuştur” şeklinde konuştu. Söyleşinin ardından Onur Öymen ilgi çeken kitabını okurları için imzaladı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑