ABD'de gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Yıldırım, yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili, 'Oturup konuşuruz' dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Başkenti Washington'da aralarında Ensonhaber Yayın Grubu Başkanı Serkan Kalemciler'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları şu şekilde;
"Ben sayın Bahçeli’nin sözlerinden 'seçim barajı düşürülmeli' diye bir şey anlamadım. MHP’nin seçim barajı problemi olmadığını söylüyor. Seçim kanunu uyum yasaları içinde ele alınabilir. Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir özelliği de şu; cumhurbaşkanlığı seçimi yasama seçimi ile aynı anda yapıldığı için iktidar olma problemi yok. Bu seçimler öncesi partiler birbirlerine destek de olabilir. Sistemin özü itibarıyla milletvekilliği seçimi, barajlar bunların hepsi bir bütün olarak uyum yasaları çerçevesinde ele alınır."
"Yönetimde istikrar bakımından yüzde 10’un devamı düşünülebilir. Ancak temsilde adalet açısından düşürülmesi de düşünülebilir. Bütün bunlar bizde AK Parti’de bir çalışma yapılıyor uyum yasları için, burada ele alınabilir. Seçim kampanyamızda doğrusunu isterseniz seçim barajına yönelik bir taahhütte bulunmadık. Anayasa değişikliği kampanyasında bu sistem değişikliği ile Türkiye’de sürekli iktidar, sürekli istikrar döneminin başlayacağını, artık zayıf iktidarlar döneminin sona ereceğini söyledik."
"Seçim sistemindeki bazı çelişkikler siyasi partiler yasasıyla beraber barajlar da diğer partilerin katılımıyla uyum yasaları çerçevesinde düşünülebilir. Bu konular diğer partiler tarafından gündeme getirilirse biz de gayet tabii ki her türlü öneriyi birlikte oturur, değerlendiririz. Artılarıyla, eksileriyle değerlendirir, karar veririz. Yani tek başımıza değiliz ki 'kalksın, artsın, eksilsin' demek çok anlamlı olmaz."
"Bu ziyaretlerin amacı, ülkelerin anlaşamadığı konularda olumlu yönde mesafe almalarını sağlamak. Biz de bunu yapmaya çalışacağız. Dolayısıyla Türkiye-Amerika ilişkilerinin olumsuz yönde değil, olumlu yönde gelişmesi için birçok haklı sebep olduğunu ortaya koyacağız. Muhataplarımız da öyle zannediyorum ki geldiğimiz bu durumdan çok da memnun değiller. Çünkü Türkiye, yıllardan beri NATO'da, ABD ile müttefik. Ayrıca bölgede de önemli bir stratejik ortağı. Bu bakımdan ABD-Türkiye arasında var olan FETÖ kaynaklı, PKK/YPG/PYD kaynaklı sorunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Bunun için biz de irade mevcut. Biz bu görüşmelerde bunu gayet açık bir şekilde, samimiyetle ifade edeceğiz ve onların tutumunu da bu vesileyle anlamış olacağız."
İki ülke arasında yaşanan vize sorununda ise ABD ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun muhatabıyla görüşmesinin olduğunu dile getiren Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bunu, olumlu adım olarak değerlendirmek lazım. Kısıtlıdan kasıt şudur, günde 400 vize verilirken, 100 tane verecekler, önceliklere göre verecekler. Aşağı yukarı böyle rakamlar. Bu bizim için de, Amerika için de geçerli. Uygulamalar birbiriyle eş değer uygulamalar. Zaman içerisinde normalleşir. Bu atılan adım aslında vize rejiminin eski haline döndüğünün bir göstergesidir."