Merkel'in mülteci politikasına karşı alternatif B planı geliştiren Macaristan Başbakanı Orban, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Mülteci krizi Avrupa Birliği'ni böldü. Göçmen karşıtı açıklamalarıyla tanınan MacaristanBaşbakanı Viktor Orban, AlmanyaBaşbakanı Angela Merkel'in mülteci krizinin çözümünde Türkiye'ye anahtar rolü vermesini eleştirdi; Avrupa olarak Erdoğan'a yalvarıyoruz...
Orban, Alman Bild Gazetesi'nin“Ankara'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güveniyor musunuz” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun zamandan beri benim şahsen arkadaşım. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz çok sıkı ve karşılıklı güvene dayalı. Ama bundan bağımsız olarak, ben AB'nin Türklerin yanında dilenci yapıldığı düşüncesindeyim. Para ve vaatler karşılığında, kendimiz koruyamadığımız sınır güvenliğimiz için boyun eğip Sayın Erdoğan'a yalvarıyoruz. Ancak bu iyi bir siyaset olamaz. Bu siyaset Avrupa'nın geleceğini ve güvenliğini Türkiye'nin isteğine bağımlı hale getiriyor. Brüksel, biz yerine getirir miyiz, getiremez miyiz diye düşünmeden Türklere vaatlerde bulunuyor."
"Brüksel, Türklere tutamayacağı sözler veriyor. Ya da tutmak istemediği sözler veriyor" diyen Orban, "Türkiye'den yüz binlerce mülteciyi alıp AB ülkeleri arasında dağıtma planı hayalden ibaret. Bunu hiçbir AB ülkesi uygulayamaz ve uygulamak da istemez. Eğer ben bu plana onay verirsem, beni Budapeşte'de cadde aydınlatma direğine assınlar" ifadesini kullandı.
Almanya Başbakanı Merkel, mülteci krizinin çözümü için Türkiye'yle anlaşmanın hayati öneme sahip olduğunu ifade etmiş ve "Türkiye anlaşması için var gücümle savaşacağım" demişti.
Orban dün AB'nin önerdiği her üye ülke için mülteci kotası teklifini referanduma götüreceğini açıklamıştı. Bugün AB dönem başkanı Hollanda'nın Göç Bakanı Klaas Dijkhoff, Macaristan'ın teklifi halk oylamasına götürme hakkının bulunduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği İçişleri Bakanları bugün Brüksel'de biraraya gelerek mülteci krizini ve çözüm tekliflerini görüşecek.
Kasım 2015'te Avrupa Komisyonu ve Türkiye'nin üzerinde anlaştığı plan kapsamında Ankara'ya üç temel taahhüt verilmişti:
- 3 milyar euro'luk destek fonu
- AB üyelik sürecinin hızlandırılması
- Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde serbest dolaşım hakkı verilmesi için girişimlerin başlatılması
Türkiye ise bu adımlar karşılığında Ege sahillerinde daha etkin güvenlik tedibrlerinin alınması, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi ve mültecilerin Türkiye'deki koşullarının iyileştirilmesi sözlerini vermişti.