Kocaeli’de yaşayan yabancılar, kendilerinin gördüğü Kocaeli’ni ve burada elde ettikleri deneyimleri 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda anlattı
Kocaeli, İstanbul ve diğer çevre illerden gelen kitapseverlerden yoğun ilgi gören 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda özel oturumlar, söyleşi ve özel etkinlikler yapılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda “Şehirlerin Işığı” etkinliği kapsamında gerçekleşen “Yabancıların gözünden Kocaeli” adlı özel buluşmada Kocaeli’nde yaşayan yabancı konuklar, Gazeteci Engin Şahin’in moderatörlüğünde Kocaeli’ni anlattı. Buluşmaya konuk olan Dr. Aymerillette Şen, “Kocaeli, Madagaskar’da sanayi şehri olarak tanınıyor” dedi. İtalya’dan Kocaeli’ne gelen Angelo Lotumolo ise ‘’Siz Avrupa’yı görüp sürekli Avrupa, Avrupa diyorsunuz aslında sizin cennet gibi memleketiniz var” şeklinde konuştu.
‘’ÇOK RENKLİ BİR PROGRAM’’
“Yabancıların Gözünden Kocaeli” adlı buluşmaya konuk olarak Angela Örge, Dr. Aymerillette Şen, Angelo Lotumolo, Kassimu Sempuma ve Suhada Kusain katıldı. Buluşmanın başlangıcında kendisini tanıtarak konuşmasına başlayan moderatör Engin Şahin, “Ben bu topraklarda dünyaya gelmedim ama yaklaşık 50 yıldır bu şehirde yaşayan bir ailenin ferdiyim. Benim gibi bu şehirde dünyaya gelmeyen ama bu şehirde yaşayan binler, on binler ve yüzbinler var. Bu ülkede doğmayanlarda var, o isimlerden beş tanesi şu an yanımda. Her biri birbirinden farklı ülkede dünyaya gelmiş. Aslında çok renkli ve değişik bir program oluyor. Madagaskar’dan, İtalya’dan, Romanya’dan, Filipinler’den ve Uganda’dan misafirimiz var. Hepsi ile sohbet edeceğiz, Kocaeli anılarını dinleyeceğiz, Kocaeli’ni anlatmalarını isteyeceğiz” dedi.
“BİR ŞEHİR İNSANIN YUVASI VE EVİ GİBİDİR”
İzmit’teki özel bir hastanede uzman psikolog olarak çalışan Angela Örge, “İlk defa burada bir konuk olarak yer aldım. İzmit’te çok fazla yabancı olduğunu biliyorum. Bir özel hastanede uzman psikolog olarak çalışıyorum. Benim serüvenim aslında 1992 yılında başladı. Türkiye’ye ilk önceleri kısa ziyaretler yaptım. 2000 yılında kızımın eğitimi için Türkiye’de karar kıldık. Böylelikle İzmit’e yerleştik. Yavaş yavaş lisanı öğrendim ve İzmit’i keşfetmeye başladım. Aslında bir şehrin psikolojini oluşturan insanlardır. Bir şehir insanın yuvası ve evi gibidir. Eğer temiz, düzenli, aydınlıksa ve güzelde kokuyorsa ya da hiçbir şey kokmuyorsa bence o ev ve şehir de öyle. Ben ilk Türkiye’ye geldiğimde Kocaeli’ni bana sanayi şehri olarak tanıttılar. Başka bir şey yok der gibi ilk etiket ve en baskın olan sanayi kelimesi idi. Son 10 senede mavi ve yeşil, sanayinin önüne geçti” şeklinde konuştu.
“KOCAELİ KİTAP FUARINI ÇOK SEVİYORUM”
Konuşmasına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan Dr. Aymerillette Şen, “Öncelikle beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Ben Kocaeli Kitap Fuarı’nı çok seviyorum ve her sene oğlumla katılmaya çalışıyoruz. 2005 yılında Türkiye’ye geldim. Önce İstanbul’daydım, orada İstanbul Üniversitesi’nde okudum. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi aldım. Yüksek lisansımı yaparken Kocaeli’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne staj yapmak için geldim. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kocaeli’ni tanımaya başladım. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Dış ilişkiler Biriminde staj yaptım. Bu benim şehri tanımam için bir fırsattı. Çünkü her şey oradan çıkıyor. Projeler ve şehir ile ilgili birçok farklı çalışma Büyükşehir Belediyesi’nden çıkıyor. Madagaskar ile Türkiye’yi karşılaştırırsam, Türkiye çok güçlü bir ülke. Hem G20 hem de NATO üyeleri olarak çok güçlü. Türkiye gücünü ekonomik ve askeri olarak gösteriyor. Türkiye’nin gücü aslında şehrin gelişmesi ve şehrin yapısı ile alakalı bir durumdur. Çünkü şehir düzenli ve güvenli olmasaydı, Türkiye’de böyle güçlü olmazdı” dedi.
“KOCAELİ’DE GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE DOLAŞABİLİYORSUNUZ”
Kocaeli’nin güvenli bir kent olduğunu dile getiren Dr. Aymerillette Şen,” Kocaeli’nde güvenli bir şekilde dolaşabiliyorsunuz. Şu an biliyorsunuz saat 9 olmak üzere ama herkes dışarıda. Ama benim geldiğim yerde herkes saat 7’de evde oluyor. Çünkü neden? Güvenli değil, ışıklar her yerde yanmıyor. İnsan dışarı çıkmaya korkuyor. Aynı zamanda Kocaeli’nde kamu hizmetlerinden düzenli bir şekilde yararlanabiliyorsunuz. Kocaeli, Madagaskar’da bir sanayi şehri olarak tanınıyor ve biliniyor. Özellikle ithalat ve ihracat yapan şirketler, Kocaeli limanından üretimlerini çıkarıyor, burası ile ticaret yapıyor. Madagaskar mavi ile yeşilin buluştuğu bir yer. Kocaeli’nde de bu güzellikleri görebiliyorsunuz” dedi.
“SİZİN CENNET GİBİ MEMLEKETİNİZ VAR”
Angelo Lotumolo ise, “Ben İtalya’da Ziraat Mühendisliğini bitirdim. Daha sonra manda ve süt ürünleri üzerine işlerde uğramaya başladım. Ben İtalya’da da bu işi yapıyordum. Bir gün Niyazi ve Ömer beylerle tanıştık. Onların burada kurduğu manda çiftliğinde çalışmaya başladım. Daha önceden Kandıra’da çok manda varmış ama köydeki insanların azalması ile tarım ve hayvancılık azalmaya başlamış. Devletin köylüye, çiftçiye yardım etmesi lazım ve eğitim vermesi lazım. Köylüler proteini bilmiyor, hayvan hastalıklarını bilmiyor. Kocaeli toprak olarak çok güzel, çok orman var. Aslında ormanda çok potansiyel var. Topraktan mantar üretebilir. İtalya’da toprak mantarı çok meşhurdur. Bu iş burada da yapılabilir. Kocaeli’nin turizm olarak çok büyük potansiyeli var. Burada her yer deniz, Marmara Denizi var, Karadeniz var ancak siz Avrupa’yı görüp sürekli Avrupa, Avrupa diyorsunuz aslında sizin cennet gibi memleketiniz var” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLERİ SEVEN BİR BELEDİYE BAŞKANI VAR”
Uganda’dan Kocaeli’ne üniversite okumak için gelen Kassimu Sempuma ise, “Kocaeli Kitap Fuarı, bu şehrin ne kadar eğitimli ve belediyenin halkını ne kadar önemsediğini ifade ediyor. Bu program için çok teşekkür ederim. 2018 yılında buraya eğitim fırsatı ile geldim. Kocaeli Üniversitesi öğrencileri çok sıcakkanlı. En önemlisi öğrencileri seven bir belediye başkanı var. Kocaeli bir sanayi şehri ama yeşil alanları da olan güzel bir şehir” dedi.
“GELDİĞİME ASLA PİŞMAN OLMADIM”
Kocaeli’ne hemşirelik bölümünü okumak için geldiğini belirten Suhada Kusain, “Ben Filipinler’den geldim. 5 yıldır Kocaeli’nde yaşıyorum. Mezun oldum ve şu an staj yapıyorum. Eğer iş olarak imkân olursa burada kalacağım, eğer başka imkân olursa yurtdışında başka bir ülkeye gidebilirim. Ben ilk başvurduğumda Kocaeli hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Sadece İstanbul ve Ankara’yı tercih etmiştim. Sonra Kocaeli küçük şehir dedim ve buraya geldiğimde çok güzel şeyler olduğunu gördüm. Burada yaşam çok doğal, gezilip görülecek çok yer var. Ben burada huzur hissettim. Allah’a çok şükür ben bu şehre geldim. Gerçekten Kocaeli’ni çok seviyorum. Geldiğime asla pişman olmadım” ifadelerini kullandı.