Yaşam

ASKIDA ZİMEM UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILMALI

Gebze Bakkallar Bayiler Büfeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Secaattin AYDIN, Ramazan’ın bereketine vurgu yaparak zimem geleneğinin yaygınlaştırılmasını istedi. Toplumun farklı kesimlerini birleştiren zimem geleneğinin bu R

8 Mayıs 2020 Saat: 10:40
ASKIDA ZİMEM UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILMALI
ASKIDA ZİMEM UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILMALI
Gebze Bakkallar Bayiler Büfeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Secaattin AYDIN, Ramazan’ın bereketine vurgu yaparak zimem geleneğinin yaygınlaştırılmasını istedi.

Toplumun farklı kesimlerini birleştiren zimem geleneğinin bu Ramazan ayında daha da yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Aydın, “Yüzyıllardır bu topraklarda var olan geleneklerden biri olan zimem, daha da geniş kitlelere yaygınlaştırılmalı. Zimem ile alan el veren eli görmüyor. Bir tarafın ailesinin fiziksel ihtiyaçları karşılanırken, diğer tarafın da insani ihtiyaçları karşılanmaktadır. Toplumlar bu şekilde diri ve iri olarak ayakta dururlar. Biz vatandaşlarımıza mübarek Ramazan ayı vesilesiyle bir kere daha sesleniyoruz. Lütfen imkânınız olduğu çerçevede yakındaki bakkallara uğrayarak bakkal defterinden bütçeniz kadar vatandaşın borçlarını sildirin. İsterseniz bunu zekât niyetiyle de yapabilirsiniz. Sizin sayenizde o muhtaç aile, bakkala giderek yeniden ihtiyaçlarını alabilecek, tenceresi boş kaynamayacak. Bu aslında borç defterinin satın alınması anlamına gelmektedir. Korona virüsten dolayı bildiğiniz üzere bu sene halka açık alanlarda iftar sofraları kurulmayacak. Vatandaşlarımız iftar sofrası için ayırmayı planladığı bütçeleri zimem defteri için kullanabilirler. Ramazan bereketiyle geldi, inşallah yapılan hayır işleriyle daha da bereketlenecek. Bu uygulama Türkiye’de birçok belediye, sivil toplum kuruluşları ve şahıslar tarafından yapıldı. Gebze Belediyesi ve Gebzeli sivil toplum kuruluşlarının desteklerini de görmek isteriz.” dedi.


ZİMEM NEDİR?

Zimmet kelimesinin çoğul hali olan zimem, borç anlamına gelmektedir. Zimem defteri de bu borçların yazılı hale getirildiği defter anlamına geliyor. Osmanlı Devletinden gelen zimem geleneğinde zengin vatandaşlar, tanımadıkları bir dükkâna girer ve vatandaşın veresiye defterindeki borçlarının tamamını veya bir kısmını öderlermiş. Borcunu ödeyemeyen bulunmazsa borç defterini açıp borçlulardan rastgele bazılarının borçları iş yeri sahibine ödenirdi. Hayırseverlerin kendi isimlerinin bilinmemesini istemesi ve yapılan hayrın gizli kalmasını isteyenler için zimem günümüze kadar bir gelenek olarak yaşatılmaktadır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑