Sağlık

ARALIKLI ORUÇ BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLİYOR

PROF. DR. TİMUR TİMURKAYNAK:"ARALIKLI ORUÇ, KALP SAĞLIĞINI VE BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLEYEBİLİR"

22 Ekim 2024 Saat: 12:32
ARALIKLI ORUÇ BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLİYOR
ARALIKLI ORUÇ BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLİYOR

Aralıklı oruç, kilo kontrolü ve metabolik sağlık açısından önemli faydalar sunan bir beslenme şekli olarak dikkat çekiyor. Sağlık sorunları olan bireylerin bu diyeti doktor kontrolünde yapmalarını ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermeleri öneriliyor.

Metabolik sağlık için kilo kaybetme ihtiyacı olan bireyler için aralıklı orucun çeşitli faydalar sağlayacağını belirten Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, bu diyetin kan şekerinin düzenlenmesi, insülin direncinin azaltılması ve kalp sağlığının desteklenmesinde önemli rol oynadığını söyleyerek aralıklı oruç hakkında bilgiler verdi.

Günümüzde sağlık ve beslenme alanında popülerlik kazanan aralıklı oruç, farklı uygulama şekilleri ile dikkat çekiyor. Özellikle 16 saat aç kalıp 8 saat beslenmeyi içeren yöntemin, kilo kaybı ve diyabet önleme gibi sağlık faydaları olduğu bilimsel çalışmalarla destekleniyor. Bununla birlikte, bu beslenme tarzının kalp sağlığına olan etkileri üzerine de çeşitli tartışmalar devam ediyor.

ARALIKLI ORUÇ, KALP VE METABOLİZMA SAĞLIĞINA FAYDA SAĞLAYABİLİR

Aralıklı orucun en önemli faydalarından biri, kilo kaybını destekleyerek metabolik sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratmasıdır diyen Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak Yapılan araştırmalar, aralıklı oruç uygulayan bireylerde kilo kontrolü, kan şekeri düzenlenmesi ve insülin direncinin azaltılması gibi faktörlerin iyileşebileceğini gösteriyor.  Özellikle diyabet adayı olan bireyler üzerinde bu yeme düzeninin olumlu etkileri gözlemlendi. Ayrıca, aralıklı oruç uygulamasının kalp sağlığını destekleyebileceği, beyin fonksiyonlarını geliştirebileceği ve konsantrasyonu artırabileceği yönünde bulgular bulunuyor. Bununla birlikte, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, kilo vermek ve tansiyon, kolesterol gibi parametreleri kontrol altında tutmak kalp sağlığı için ne kadar önemliyse, aralıklı orucun da aynı şekilde fayda sağlayabileceği düşünülüyor” dedi.

 

 

ARALIKLI ORUÇ ÇALIŞMASINDA BİLİMSEL YETERSİZLİKLER VAR

Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından bu yıl yayınlanan bir posterde, aralıklı orucun kalp hastaları için tehlikeli olabileceği ve ölüm riskini artırabileceğinin öne sürüldüğünü belirten Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak yayınlanan poster hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Bu çalışmada hastalardan anket yoluyla veri toplandığı ve gözlemsel bir çalışma yapıldığından, bilimsel olarak sağlam bir temele dayandığı söylenemez. Hastaların tüm sağlık parametreleri ya da ne yedikleri gibi kritik bilgiler net olarak bilinmediğinden, bu çalışmanın bilimsel olarak geçerli kabul edilmesi mümkün değil. Bu tarz çalışmaların eksikliklerine rağmen, aralıklı orucun kalp sağlığı üzerindeki etkileri üzerine daha kapsamlı ve kontrollü araştırmaların yapılması gereklidir.”

 

SAĞLIK SORUNLARI OLANLAR ARALIKLI ORUÇTA DİKKATLİ OLMALI

Herhangi bir diyet uygulamasında olduğu gibi, aralıklı oruç yapacak kişilerin de kişisel sağlık durumuna göre dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Timur Timurkaynak “Özellikle ileri düzey şeker hastaları, insülin kullanan bireyler, düzenli ilaç kullananlar, kalp yetmezliği ve damar tıkanıklığı gibi sorunları olan kişilerin bu beslenme düzenine geçmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Sağlıklı bireylerin ise doktor kontrolünde bu diyeti uygulamaları öneriliyor” dedi.

ARALIKLI ORUÇ YAPARKEN HANGİ GIDALARDAN UZAK DURULMALI?

Aralıklı oruç sırasında beslenilen saat diliminde sağlıklı gıdalar tüketmenin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Prof. Dr. Timur Timurkaynak dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı:

“Uzun süre aç kalındıktan sonra, katkı maddeli ve şekerli gıdalarla beslenmek hem kalp sağlığına zarar verebilir hem de istenilen sonuçların elde edilmesini engelleyebilir. Bu nedenle, aralıklı oruç uygularken sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Aralıklı orucu sağlıklı bir yaşam biçimi haline getiren bireyler, eğer kilo vermek yerine kilo alıyorsa veya bu diyet nedeniyle rahatsızlık yaşıyorsa, bu beslenme tarzını bırakmaları ve başka bir yöntem denemeleri daha uygun olacaktır.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑