Sağlık

Antibiyotik bağımlısı yapan hastalıklar

Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji bilim dalından Uzman doktor Ali Aydın Yeniakit.com.tr okurlarına Antibiyotik alışkanlığı yapan hastalıkları ve altarnatif tedavilerini yazdı.

24 Aralık 2015 Saat: 16:26
Antibiyotik bağımlısı yapan hastalıklar
Antibiyotik bağımlısı yapan hastalıklar

Antibiyotik bağımlısı yapan hastalıklar hastalıklar üst solunum yolu enfeksiyonu(ÜSYE), bronşiolit, zatüre ve krup'dur

1.EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK OLAN, SOĞUK ALGINLIĞI 

Soğuk algınlığının en sık etkeni Rhinovirus'dur. Genelde bu enfeksiyon büyük çocuklarda görülür. Ancak bebeklerde de sıktır. Öksürük, hapşırık, aksırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi bulguların olduğu üst solunum yolu enfeksiyonu(ÜSYE)'nuna neden olur. Serum fizyolojik burun spreylerinin her iki burun deliğine günde 6-8 hez uygulaması ya da bir bardak suya çeyrek çay kaşığı tuz koyup, iyice karıştırılarak hazırlanan çözeltiden bir enjektöre 1 cc çekilip her iki burun deliğine günde 6-8 kez uygulanması yoluyla birkaç günde basitçe tedavi edilir.

2.BRONŞİOLİT VE ZATÜRENİN EN SIK ETKENİ RESPİRATUAR SİNSİSYAL VİRÜS ENFEKSİYONU

Eğer 3 yaşdan küçük çocuğumuzda ateş, öksürük, hapşırık, aksırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi bulgular varsa kış aylarında en sık gördüğümüz enfeksiyon olan respiratuar sinsisyal virüs(RSV) enfeksiyonu düşünmek gerekir. Bu virüs ilk önce ÜSYE(üst solunum yolu enfeksiyonuna); 2-3 gün sonra küçük hava yollarında iltihaba neden olarak bronşiolite, bazende 3. günden sonra akciğer dokusunun tutulmasıyla ilişkili zatüreye neden olur. ÜSYE'nu sırasında serum fizyolojik burun spreylerinin her iki burun deliğine günde 6-8 kez uygulaması ya da bir bardak suya çeyrek çay kaşığı tuz koyup, iyice karıştırılarak hazırlanan çözeltiden bir enjektöre 1 cc çekilip her iki burun deliğine günde 6-8 kez uygulanması yoluyla birkaç günde basitçe tedavi edilebilir. Serum fizyolojik ya da tuzlu su karışımını etkisi ile genelde arka geniz boşluğu, boğaza yerleşen virüslerin hücre zarları kolayca patlayıp parçalanır. Virüs böylece ölür. Böylece bir nebzede olsa bronşiolit ve zatürenin önüne geçilebilir. Çocuğumuzdaki bronşiolit ve zatüre durumunda genelde çocukda gece kesilmeyen öksürük atakları, hışıltı olur. Balgam çıkarmada görülebilir. Çocuğun nefes alması zorlaşır, çok sık nefes alır. Nefes darlığından dolayı bu çocuklarda kusmada sıktır.

3.GRİP ENFEKSİYONUNUN EN SIK ETKENİ; İNFLUENZA ENFEKSİYONU: 

Bu hastalık tüm çocuklarda görülür. Hastada 39 ° ve üzeri ateş, kırgınlık, halsizlik, kas ağrısı, öksürük, hapşırık, aksırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi bulgular görülür.Bu enfeksiyonda kış aylarında sıktır.Bu enfeksiyonun en önemli özelliği ikincil bakteriyel enfeksiyon sıklığının en sık görüldüğü enfeksiyon olmasıdır. Yani bakterilere bağlı tonsillit, sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatüre 3. günden sonra genelde görülür. Bu durumlarda antibiyotik tedavisi gerekir.

4.KRUPUN EN SIK ETKENİ, PARAİNFLUENZA ENFEKSİYONU: 

Kış aylarında krup hastalığı olan çocuklar acile boğulur tarzda öksürük, köpek havlar tarzda öksürük, hafif ateş <38, 5 ° ile başvurur. Burada enfeksiyon etkeni ses telerinde aşırı iltihaba ve şişliğe neden olur. Borudan üfleme tarzında ses duyulur.Evdeki en iyi tedavi yaklaşımı pencerelerin açılması ya da balkonda gezilmesi ile soğuk havanın teneffüs edilmesi, buzdolabi kapağında birkaç saat beklemiş soğuk sudan içilmesi, sabah akşam dondurma yedirilmesi etkili tedavi yöntemleridir. 3. günden sonra havlar tarzda öksürük ve ateş devam ediyorsa en sık etken kapsüllü bakteri enfeksiyonlarıdır. İşte bu durumda antibiyotik elzemdir.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑