Uzun istişareler sonucu koalisyon için yol haritasını belirleyen AK Parti’nin amacı bayrama hükümetle girmek.
Seçimlerden sonra hükümet kurma çalışmalarının ve formüllerin konuşulduğu Ankara'da bir yandan da partiler arasında gayriresmi görüşmeler hızlandı. Kulislerde ibrenin Ak Parti-MHP koalisyonuna döndüğü konuşulmaya başlandı.
AK Parti'de uzun istişareler sonucu koalisyon için yol haritası belirlendi. Gayriresmi temaslar neticesinde MHP'den olumlu sinyal alan AK Parti, MHP ile olası koalisyon için çalışmalarına hız verdi. Koalisyon görüşmelerinde olumlu gelişme sağlanması halinde MHP'ye verilecek bakanlıklar da kulislerde konuşulmaya başlandı.
GÖZLER BU İSİMLERDE
YSK'nın 7 Haziran milletvekili seçimlerine ilişkin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından kulislerde ki hareketlilik de hızlandı. Milletvekillerinin salı günü Meclis'te yemin etmesiyle gözler bir yandan Meclis Başkanlığı seçimlerine, diğer yandan hükümet kurma çalışmaları için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na odaklanacak. Davutoğlu'nun hedefi bayrama kadar koalisyon hükümetini kurmak.
İBRE MHP'DEN YANA
Gerek gayriresmi temaslar, gerekse parti sözcülerinin kamuoyuna yansıyan açıklamaları koalisyon senaryolarını gün yüzüne çıkarmaya başladı. CHP'nin oy kaybetmesine rağmen açıkladığı 14 madde ile uzlaşmaz tutumu nedeniyle ibre AK Parti-MHP'den yana. MHP'den gelen olumlu sinyaller, AK Parti'yi harekete geçirdi. Gayriresmi temasların yoğunlaştığı iki parti arasında temel ilkeler ve bakanlık dağılımları konuşulmaya başlandı. Olası bir AK Parti-MHP hükümetinde İçişleri, Kalkınma Bakanlığı, Gençlik ve spor Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir Başbakan Yardımcılığı'nın MHP'ye verilebileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor.
BAYKAL'IN BAŞKANLIĞINDA
TBMM Genel Kurulu 23 Haziran saat 15.00'te çağrısız olarak kendiliğinden toplanacak. En yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın başkanlık edeceği oturumda milletvekilleri yemin edecek. Yemin maratonunun ardından Meclis 5 günlük ara verecek. Bu arada ise Meclis Başkanlığı adaylık başvuruları yapılacak. Takip eden beş günde ise Meclis Başkanlığı seçimi gerçekleştirilecek ve Başkanlık Divanı oluşturulacak.
GÖREV DAVUTOĞLU'NA
Vekillerin yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Davutoğlu'na hükümet kurma görevini vermesi bekleniyor. Kulislerde Erdoğan'ın sürecin hızlı işlemesi için Meclis Başkanlığı seçimlerini beklemeyeceği konuşuluyor. Bu durumda Meclis'te Başkanlık seçimleri ve Başkanlık Divanı'nın oluşumu süreci izlenirken, bir yandan da Davutoğlu'nun, Haziran'ın son haftasında siyasi parti liderleriyle görüşme trafiğine başlaması bekleniyor.
TÜM PARTİLERE GİDİLECEK
TBMM'de sandalye sayısı çoğunluğuna göre sırasıyla Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile ayrı ayrı görüşme yapacak. AK Parti'de yapılan istişare toplantılarında taban uyumu olacağı düşüncesiyle MHP ile koalisyon seçeneği kulislere yansıdı. Yine kulislere yansıyanlara göre CHP ile kurulacak bir koalisyonun, geniş tabanlı ve Anayasa değişikliği için çoğunluğun olmasına dikkat çekildi. AK Parti, öncelikle MHP ve CHP ile koalisyon seçeneklerini değerlendirecek. Bu partilerin birinden olumlu cevap gelmesi halinde, Ramazan Bayramı'na kadar hükümetin kurulması ve Meclis'teki süreçlerin de tamamlanması öngörülüyor.
OLMAZSA TEKRAR SEÇİM MASADA
Görüşmeler neticesinde uzlaşmanın çıkmaması halinde ise süreç uzayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nun ardından Kılıçdaroğlu'na hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor. MHP'nin, HDP ile herhangi bir hükümet formülünde yer almayacağını bir kaç kez beyan etmesiyle CHP'nin AK Parti'siz hükümet modeli görüşmeler başlamadan bitti gibi gözüküyor. AK Parti'li bir hükümetin kurulamaması ve AK Parti'siz hükümet seçeneğinin devre dışı kalması durumunda tekrar seçim gündeme gelecek.