Beyaz Saray: Türkiye'ye açık olduk. PKK'ya yönelik kaygıları paylaşıyoruz. YPG, Sünni Arap muhaliflerle çalışıyor. Bizim de desteklemeyi istediğimiz Sünni Arap güçler var.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, ABD BaşkanıBarack Obama'nın da katıldığı Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ben Rhodes, 'YPG'ye verdikleri destek ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Rhodes, "Türk hükümetine şu iki konuda açık olduk: Onların PKK'ya yönelik kaygılarını paylaşıyoruz. İkinci olarak da YPG, diğer Sünni Arap muhaliflerle birlikte çalışıyor. Biz sadece Kürt güçlerden bahsetmiyoruz, o alanda desteklemeyi istediğimiz Sünni Arap güçler de var" dedi.
"BU ZATEN SAVAŞ NEDENİ VE BİZ 1 SENEDİR SAVAŞIYORUZ"
Fransa'nın Paris'teki terör saldırılarını "savaş nedeni" şeklinde tanımlamasının hatırlatılması üzerine Rhodes, "Biz de bunu savaş nedeni olarak görüyoruz ve zaten bir yılı aşkın süredir IŞİD ile savaş halindeyiz" ifadesini kullandı.
Rhodes, saldırıların ardından örgüte karşı çabalarının nasıl ilerleyeceğine dair soru üzerine, yıl boyunca IŞİD'e yönelik stratejilerindeki hangi unsurların başarılı olduğunu gözlemleyebildiklerini belirterek, bunları "en son Sincar'da görülen ve Suriye'nin kuzeyi ve güneyinde de yaptıkları gibi sahadaki muhaliflere doğrudan silah ve ekipman yardımı sağlama ve örgütü ve liderlerini hava saldırılarıyla hedef alma" olarak gösterdi.
"SİYASİ YÖNE YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ"
Fransa gibi bazı müttefiklerin IŞİD ile mücadeledeki çabalarını artırma yollarına baktıklarını ifade eden Rhodes, "Önümüzdeki dönemde, daha fazla kaynağın, örgütün lider tabakasının vurulması ve sahadaki IŞİD karşıtı güçlerin desteklenmesine ayrılacağını görebilirsiniz" diye konuştu.
Rhodes, aynı zamanda Viyana'da olduğu gibi Suriye'de diplomatik çözüm için de çok fazla enerji harcandığına işaret ederek, "Anlaşılabilir şekilde herkes terörle mücadele noktasına odaklanmış olsa da konunun siyasi yönüne de yoğun çaba harcıyoruz" dedi.
"ABD ASKERİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ DEĞİL"
Paris'teki saldıların ardından Amerikan halkının Ortadoğu'ya asker gönderilmesine daha ılımlı yaklaşıp yaklaşmayacağına yönelik soru üzerine Rhodes, "Amerikan askerlerinin problemin çözümü olduğuna inanmıyoruz. Ortadoğu'ya daha fazla Amerikan askeri göndererek sonunda saha muharebesine tamamen dahil olmak, bu sorunla başa çıkmanın yolu değil. Irak ve Suriye'de alanda muhalif güçlere sahip olmak daha etkili ve sürdürülebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Rhodes, Kongre'de uzun süredir bekleyen ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile mücadelede istediği yetkinin bir an önce geçmesini istediklerinin altını çizdi.
HASSAS TÜRKİYE SORUSU
"Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı saldırılarını yoğunlaştırmada 'isteksiz' davrananABD'nin, Türkiye ile sınır güvenliğini konuşmasının ardından bu bölgedeki hava saldırılarını artırıp artırmayacağına" dair soru üzerine Rhodes, bunun, Türklerle konuştukları konulardan biri olduğunu söyledi.
Rhodes, "(Türklerle) onların sınırdaki güvenliği artırma çabalarının yanı sıra bizim askeri olarak Suriye'nin kuzeyinde ne yaptığımız, orada muhalif gruplara nasıl doğrudan destekte bulunduğumuz ile İncirlik'teki görünümümüzü artırmamız hakkında yoğun operasyonel görüşmelerde bulunduk" dedi.
"(Suriye'nin kuzeyinde) Operasyonları alıkoyan nedir?" sorusu üzerine Rhodes, "Bir ölçüde, Türklerle, Türk ve Amerikan kaynaklarını ve muhaliflerle koordinasyonu içerecek ve etkili olacak, uygulanabilir bir modele sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz. Bunun için önemli düzeyde istişareler yapmak gerekli" diye konuştu.
YPG AÇIKLAMASI: BÖLGEDE İŞBİRLİĞİ İÇİN İHTİYACIMIZ VAR
Türkiye'nin YPG ile ilgili kaygılarının anımsatılması üzerine Rhodes, şunları kaydetti:
"Türk hükümetine şu iki konuda açık olduk: Onların PKK'ya yönelik kaygılarını paylaşıyoruz. Biz de PKK'yı terör örgütü olarak görüyoruz. İkinci olarak da YPG, diğer Sünni Arap muhaliflerle birlikte çalışıyor ve DAEŞ'i Rakka'ya baskı yapacak şekilde geri itiyor. Biz sadece Kürt güçlerden bahsetmiyoruz, o alanda desteklemeyi istediğimiz Sünni Arap güçler de var. Onlarla (Türklerle) neleri yapıp neleri yapmadığımız noktasında diyaloğa devam edeceğiz. Geçmişte onların (Türklerin) mesela bazı Irak Kürtleriyle iyi ilişkileri vardı, dolayısıyla işbirliği için bir alan var".
Rhodes, sahadaki güçlerin geliştirilmesi için bu güçlerin desteklenmesinin de DAEŞ'e karşı çabaların bir parçası olduğunu ifade etti
"Güveli bölge" konusuna dair soruya Rhodes, "Suriye sınırında güvenli bölge fikrinin, kaynakların doğru aktarılacağı bir şey olduğuna inanmıyoruz" yanıtını verdi.