Yaşam

6 yılda 142 ton e-atık Geri Dönüştü

Elektronik atık toplama projesi ile 2013 yılında 46 tonun üzerinde atık geri dönüştürüldü

31 Ocak 2014 Saat: 10:27
6 yılda 142 ton e-atık Geri Dönüştü
6 yılda 142 ton e-atık Geri Dönüştü

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü elektronik atık toplama projesi ile her yıl artan miktarlarda atık geri dönüşerek ham madde oluyor. Teknolojinin sık kullanıldığı  günümüzde elektronik araç gereç kullanımı giderek artıyor. Bu kullanım sonucunda ömrünü tamamlayan tonlarca elektronik atık ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi bu atıkları toplayarak, geri dönüşümde kullanılmak üzere ham maddelerine ayrıştırılmasını sağlıyor.

 

ATIKLAR DOĞAYA KARIŞMIYOR

2008 yılından önce çöpe giden elektronik atıklar içerdikleri kimyasal maddeler açısından çevreye zarar verirken, hammadde israfına neden oluyordu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, aynı yıl başlattığı projeyle elektronik atıkların doğaya atılmasının önüne geçti. 2013 yılında 46 ton olarak gerçekleşen elektronik atık toplama miktarı, 2012 yılına göre 2 ton artış gösterdi. 2012 yılına kadar toplanan atık miktarı 96 ton olurken, 2013 yılı  sonunda toplam 142 ton e-atığın geri dönüşümü sağlandı.

 

BİR TONLA BAŞLADI 46 TONA ÇIKTI

Kurum ve kuruluşlara konulan geri dönüşüm kutularıyla elde edilen ömrünü tamamlamış elektronik ürünler, ilgili firmaya gönderilerek ayrıştırılıp tekrar hammaddeye dönüşüyor. Çevreye duyarlı vatandaşlar, bozulan ev aletlerini, televizyonunu, telefonunu ve teknolojinin gerisinde kalmış bilgisayar parçalarını geri dönüşüm kutularına atıyor.  Projenin başlangıcı olan 2008 yılında bir ton olan toplama miktarı, 2013 yılı sonu itibari ile yıllık 46 ton’a ulaşarak vatandaşların konuya duyarlı olduklarını gösterdi.

 

EN ÇOK ÖĞRENCİLER TOPLUYOR

Projenin ikinci yılında dört kat artarak 4 tonun üzerine çıkan elektronik atık miktarı, üçüncü yılda 16 tona ulaştı. Dördüncü yılda 30 tonla ikiye katlanan elektronik atık geri dönüşüm miktarı 2012 yılında 44 tonu buldu. 5 yılda toplam 96 tondan fazla e-atık ham maddeye dönüştü. Elektronik atıkların geri dönüşümünde öğrenciler etkili oldu. Öğrenciler okullarındaki ve evlerindeki eski elektronik parçaları geri dönüşüm kutularında biriktirdi.

 

HAMMADDE AYRIŞTIRILIYOR

Geri dönüşüm firmalarına gönderilen elektronik atıklar, parça özelliklerine göre ayrıştırılıyor. Plastik, metal, cam ve diğer parçalar ana gövdeden ayrılarak bir bölmede toplanıyor. Daha sonra bu maddeler parçalanıp toz haline getirilerek ham maddeye dönüşüyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑