Güncel

47. Dünya Ekonomik Forumu

Çin Devlet Başkanı, Davos'ta korumacı ekonomi politikalarına karşı çıktı ve küreselleşmeyi savundu.

17 Ocak 2017 Saat: 17:26
47. Dünya Ekonomik Forumu
47. Dünya Ekonomik Forumu

Geleneksel olarak her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına terör korkusu damgasını vurdu. Davos toplantılarına bireysel saldırı ihbarı alan İsviçre polisi kasabadaki güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkardı. Alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde geçtiğimiz yıllarda toplantıların yapıldığı kongre merkezinin önünden kontrollü araç geçişine müsaade edilirken, bu yıl ise kongre merkezinin çevresinde ağır taşıtların geçişine müsaade edilmiyor. Kongre merkezi çevresindeki yollar, muhtemel bir araç saldırılarına karşı beton bloklarla, bariyerlerle kapatıldı.

Geçtiğimiz ay Berlin’de Noel pazarına kamyonla düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne neden olan saldırının bir benzerinin Davos’ta da gerçekleşmemesi için kasabanın girişinde kamyon ve diğer yük taşıyıcılar kontrol ediliyor. Kasabanın lojistik ihtiyacını karşılayan nakliye şirketlerinin dışında bireysel hiçbir yük taşıyıcı Davos’a giremiyor.

Davos’un güvenliği için 5 bin asker ve polis görev yaparken, Davos hava sahası F/A18 savaş uçakları ve PC-7 helikopterleriyle 24 saat kontrol ediliyor. Davos’ta güvenlik için 8 milyon euro harcandığı açıklanırken, özellikle anti drone silahlarıyla donatılan askerler havada herhangi bir yabancı cismin uçmasına izin vermiyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Davos’ta küreselleşmeyi savundu ve korumacı ekonomi politikalarına karşı çıktı. 

İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 100'den fazla ülkeden 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve STK temsilcisinin katıldığı 47’nci Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuşmasıyla başladı.

Çin Devlet Başkanı Şi, Davos kasabasının küresel ekonomik durumu değerlendirmek için önemli bir imkan sağladığına dikkati çekerek, insanların dünyanın çeşitli yerlerinden gelerek beyin fırtınası yapmasının, fikir ve öngörülerini paylaşmasının geniş bir vizyon sağladığını söyledi.

Günümüzde, maddi dünyanın, bilim ve teknolojinin ilerlediğini, insani medeniyet seviyesinin geliştiğini anımsatan Şi, “Çelişkilerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen, dünyadaki belirsizliklere, bölgesel çatışmalar, terör, sığınmacılar, yoksulluk, işsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi küresel zorluklar eklendi.” diye konuştu.

Şi, dünyada yaşanmakta olan sıkıntılar ve kaosla ilgili bazılarının ekonomik küreselleşmeyi sorumlu tuttuğunu hatırlatarak, “Ekonomik küreselleşme bir zamanlar Ali Baba ve Kırk Haramilerin hazine mağarası gibi görülüyordu şimdi ise pandoranın kutusu gibi algılanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanan önemli sorunların ekonomik küreselleşmeden kaynaklanmadığına işaret eden Şi, savaş, çatışma ve bölgesel türbülansların Afrika ve Ortadoğu’dan sığınmacı dalgasına neden olduğunu, barış, uzlaşma ve istikrarın sağlanmasıyla bu durumun çözümlenebileceğini, uluslararası finansal krizin sorumlusunun da ekonomik küreselleşme olmadığını, buna finansal piyasaların neden olduğunu söyledi.

Ekonomik küreselleşmenin büyümeye, mal hareketine, bilime, teknolojiye, iletişime ve medeniyete katkı sağladığına dikkati çeken Şi, “Ekonomik küreselleşme yeni sorunlar ortaya koydu ama bu nedenle küreselleşmeyi silemeyiz. Bizim küreselleşmeye adapte olmamız, olumsuz etkilerini yumuşatmamız, faydalarını da tüm ülkelere ve milletlere iletmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Şi, bir zamanlar Çin’in ekonomik küreselleşmeden şüpheleri olduğunu anımsatarak, ülkesinin doğru bir stratejik tercihte bulunarak, cesur adımlar atarak küresel piyasaları kucakladığını söyledi.

Ülkeleri korumacı ekonomi politikalarına karşı uyaran Şi Cinping, ülkelerin açık küresel ekonomik sisteme kendilerini adaması gerektiğini ve ticaret savaşlarından hiç kimsenin kazanmayacağını ifade etti.

Her fırtına çıktığında limanlara sığınmanın okyanusu geçmeyi sağlamayacağını söyleyen Şi, "Ticaret ve yatırımları serbestleştirmeliyiz. Yerli ekonomiyi korumaya yönelik ekonomik politikalar uygulamamalıyız. Sorunlardan korkulmamalı. Problemlerle yüzleşmekten kaygı duymamalıyız. Farklı ülkelerin, farklı insanların ekonomik küreselleşmenin faydalarını hissedebileceği bir denge kurulması gerekiyor." dedi.

Şi Cinping, küresel büyümenin son 7 yılın en düşük seviyesini sürdürdüğünü anımsatarak, geleneksel büyüme motorlarının zayıfladığını, büyüme için yeni bir yol belirlenmesi gerektiğini anlattı.

Küresel mali piyasaların risklere karşı daha dayanıklı olması gerektiğine işaret eden Şi, piyasalarda sıklıkla kırılganlık ve varlık balonları oluştuğunu, mevcut mekanizmaların yeni gereksinimlere yanıt veremediğini ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, cesaret, inovasyon ve reformlarla küresel kalkınmada yaşanan duraksamaların aşılabileceğini belirterek, “Öncelikle dinamik ve inovasyon odaklı bir büyüme modeli geliştirmeliyiz. Küresel ekonomik büyümede ana problem inovasyon eksikliği." değerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir ülkenin kendi büyüme modelini diğerlerine empoze etmemesi gerektiğini belirten Şi Cinping, Çin’in son 30 yılda gerçekleştirildiği reformları ve ekonomik önceliklerini anlattı.

Şi, gelişen ülkelerin küresel sistem içerisinde seslerinin daha fazla duyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Davos, ilk defa Çin’in en üst seviyede katılımına sahne oluyor. Çin, 100’ün üzerinde resmi yetkili ve iş adamından oluşan bir delegasyonla Davos'ta bulunuyor. Çin, bu adımıyla ticaret odaklı küresel sistemin öncü rolünü üstlenmeye çalışıyor. 

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑