Sektörde 41. yılına giren Zertaş ve Dervişler Metal'in patronu , siyaset ve iş insanı Ahmet Demir, kapılarını Gölge Dergi'ye açtı.
Ben MÜSİAD başkanıyken cumhurbaşkanlığına mektup yazmıştım. Gebze’nin il olması için Gebze’nin büyükşehir olarak il olmasını istiyoruz. İnşallah büyükşehir oluruz.
2017-18 arası kriz oldu. 2016-17 senesinde işlerimiz çok yerindeydi, güzel geçti. Krize kadar iyiydi, krizden sonra işler bayağı durdu. Şimdi yeni yeni açılıyor.
28 şubat dönemi girince insanlar ayrıldılar. Tarafsız görünme adına. Korktular, çekildiler. İnsanların üzerine geliniyordu. Ben çekilmedim. Sonra yeni üyeler bulduk. Gebze'de faaliyetlerde bulundum.
Bu sektörün marketten farkı yok, bir fırından farkı yok. Adam nasıl ekmek alıyorsa bunu da bir işin temelini atmak için alacak. Demir olmayınca inşaat yapamazsın, makine yapamazsın, otomobil yapamazsın, buzdolabı, çamaşır makinesi bunların hepsine giriyor.
Rahmetli Ahmet Pembegüllü geldi , '' Yap bu işi, gir'' dedi. O zaman da ben MÜSİAD başkanı olmuştum zaten, sonrada girmedim. Ak Parti'nin kuruluşunda da varım, o zaman da girmedim.
Tabi Gebze’nin sorunları var. Biz 1974’de Gebze’ye geldiğimizde nüfus 12 bindi. Şimdi 330 bini geçti. Trafik sorunu var, konut sorunu var, organizeler, küçük sanayi siteleri halen daha atölyeler evlerin altında.
Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı sistemine ihtiyacı vardı. Öbür türlü her kafadan bir ses çıkıyordu. Hatta bugün bile cumhurbaşkanlığı ve hükümet istediği gibi çalışamıyor. Bence daha etkili bir sistem olsa daha iyi olacak.
Ben dedim gidiyorum meydana . O zaman daha cumhurbaşkanı ''dışarıya çıkın'' demeden. Halkımızı bu konuda tebrik ediyorum herkes dışarıdaydı. Bizde Darıca'da toplandık.
Gölge / Özel Röportaj
Fotoğraflar: Gül AKDEMİR
Dile kolay tam 41 yıl..
41 yıldır aynı sektörde, aynı işi yapmak , başarılı olmak ve ayakta durabilmek. Herkese, her iş insanına nasip olmayacak bir başarı . Gebze'den Darıca'ye giderken , hemen caddenin üzerinde , köprüye gelmeden numara 571'de ''Dervişler - Zertaş Metal '' tabelasını görmeyen, bilmeyen yok gibidir.
İşte bu firmadan bahsediyoruz. Dervişler ve Zertaş Metal'e can veren , STK faaliyetleriyle, siyasi çalışmalarıyla gönüllerde yer edinen Ahmet Demir'den bahsediyoruz. Ahmet Demir, tam 41 yıldır demircilik yapıyor. Soyadı Demir olunca insanın, hele de sevdiği iş demircilikse başarı da kendiliğinden geliyor adeta.
Evet, evet Ahmet Demir'in meslekte 41. yılı. O yüzden röportaj başlığını ''41 Kere Maşallah'' diye attık. Söyleşimize uysun, ahenk olsun diye. Elbette bu başlığı atmamızın tek sebebi 41. yıl olması değil. Bir çok sebep var aslında. Zira Ahmet Demir işinde olduğu kadar , üstlendiği tüm STK faaliyetlerinde de başarı elde etmiş, çıtayı yükseltmiş bir isim. Siyasette de sorumluluklarını adından övgüyle söz ettirecek şekilde yerine getirmiş.
Uzun dönem MÜSİAD başkanlığı yapmış. Refah Partisi 'nde elini taşın altına koymuş. Gebze için projeler üretmiş. 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünde henüz cumhurbaşkanı halkı sokağa çağırmadan , o meydanlara fırlamış. Ülkesine, milletine , bayrağına hizmeti şiar bellemiş. 28 Şubat sürecinin baskısını da yaşayanlardan.
Ve Ahmet Demir, liseden mezun olduktan sonra, henüz çocuk denecek yaşta hayatla, ticaretle tanışmış. O gün bugündür, tam 41 yıldır aynı adreste, aynı sektörde ticaretin tam içinde olmuş.
Gebze'de Ahmet Demir'i tanımayan yok.Sevmeyen, saygı duymayan hiç yok. İşte böylesi bir insanının kapısını çaldık. İstedik ki , Gölge Dergi okurları Demir'i biraz daha yakından tanısın ve fikirlerine, önerilerine ortak olsun.
Buyurun size keyifle okuyacağınız bir söyleşi. Virgülüne dokunmadan Ahmet Demir.
GÖLGE:Ahmet Demir Kimdir?
DEMİR: 1958 Erzurum- Merkez doğumluyum. 2 yaşına kadar Erzurum da kaldık. 2 yaşımdan sonra Hasankale'ye göç ettik.1974 de Gebze 'ye geldik, orta sonu Hereke'de okudum. O zamanlar Hereke'de sadece ortaokul vardı. 1 sene Dilovası’nda oturduk , sonra Gebze’ye yerleştik. O gün bugündür Gebze de ikamet ediyoruz. Lise hayatımdan sonra ticarete başladım. Biraz fabrikalarda çalıştım sonrasında boru profil satışına başladık. 1978 yılında işe başladım, aşağı yukarı 41. yıldayım. Bu sene 41 yıl oluyor.
GÖLGE:Dervişler metal tam olarak ne yapıyor?
DEMİR: Profil, saç ,inşaat demiri ,çelik hasır, sandvic panel bunların hepsinin satışını yapıyoruz. Yurtiçi satış yapıyoruz. Edirne’den Kars’a kadar her yere gidiyor. Bayiliğimiz var.
GÖLGE:Hangi firmaların bayisisiniz?
DEMİR: Yücel Boru, Çayırova Boru, Kroman Çelik, Sönmezler Profil, Lider Demir gibi aşağı yukarı 20 firmanın bayisiyiz. Depomuz burası, bir tanede Orhanlı da var. Merkezi yerimiz istasyondaki , şuan ki yerimiz.
GÖLGE:Kaç personel çalışıyor?
DEMİR: 10 kişi çalışıyor.
GÖLGE:Şuanda sizin piyasa ne durumda?
DEMİR: Çok şükür diyelim ama, krizden sonra henüz kendini pek toparlayamadı. Faizler aşağıya çekildi ama piyasaya etki etmedi. Konut satışı olursa inşaatlar açılır. İnşaat da demirsiz olmuyor. Gerçi burası sanayi bölgesi olduğu için , mesela profili makinacılara bütün fabrikalara satıyoruz. Türkiye’nin en tanınmış ilk 500’ün içine giren firmalara mal satıyoruz. Bunlarda Aslan Çimento, Nuh Çimento , Çolakoğlu Metalurji gibi. Perakende satışlarımız oluyor. İnşaat demiri de satıyoruz ayrıyeten , demir doğrama müşterilerimiz var. Burada 14 tane sanayi firması var . Tuzla'da bize çok yakın, Tuzla'da da sanayi bölgeleri . Sadece Gebze derken , Dilovası, Çayırova, Darıca hepsini kastediyorum. 14 tane sanayi bölgesi Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Sadece Gebze de var.
GÖLGE: Sizin sektörde işletmenin en popüler olduğunu dönem hangi dönemlerdi?
DEMİR: 2017-18 arası kriz oldu. 2016-17 senesinde işlerimiz çok yerindeydi, güzel geçti. Krize kadar iyiydi, krizden sonra işler bayağı durdu. Şimdi yeni yeni açılıyor. Zannediyorum bu Mart'tan itibaren iyice açılır. Bölge olarak şanslıyız organize sanayi bölgesi olduğundan. Gebze'de ihracat yaptıkları için fabrikalarımız, o yüzden bizim işlerimiz iyi ,ama Anadolu’ya gittikçe işler düşer. Mesela Yalova’ da bu kadar olmaz.
GÖLGE:Sizin sektör, ölmeyecek bir sektör mü?
DEMİR: Ölmeyecek diyemeyiz ama demirsiz hiçbir şey yok. Bütün otomobil yan sanayide, makinacılar da bizden alıyor , demir-metal kullanıyor. Bu sektörün marketten farkı yok, bir fırından farkı yok. Adam nasıl ekmek alıyorsa bunu da bir işin temelini atmak için alacak. Demir olmayınca inşaat yapamazsın, makine yapamazsın, otomobil yapamazsın, buzdolabı, çamaşır makinesi bunların hepsine giriyor.
GÖLGE:Sizin birde MÜSİAD hayatınız var. MÜSİAD başkanlığı yaptınız. Ne kadar yaptınız? Dönem bittiği için mi bıraktınız? Ne gibi katkı sağladınız? Hareket getirdiniz mi?
DEMİR: 1996 da MÜSİAD’a üye oldum, kurucularındanım. İlk başkanımız Ömer Faruk Başaran'dı. Her yıl seçim yapılıyordu o zaman. Şimdi iki yıla çıktı. Ben üç dönem üst üste başkanlık yaptım. Çok üye kayıt ettim.
GÖLGE:Sizin döneminizde kaç üye vardı? Kaç üye kayıt ettiniz?
DEMİR : Benim dönemimde 150 üye vardı. Biz o sayıyı 200’e çıkardık. Refah Partisi dönemiydi. Çok insan kaydoldu. 28 şubat dönemi girince insanlar ayrıldılar. Tarafsız görünme adına. Korktular, çekildiler. İnsanların üzerine geliniyordu. Ben çekilmedim. Sonra yeni üyeler bulduk. Gebze'de faaliyetlerde bulundum. Konuşmacılar, siyasiler olsun , iş adamları olsun, ulusal basın getirdim. MÜSİAD üyelerimizi belediyelerle, kaymakamlıkla, valilikle, emniyetle tanıştırdım. İftar yemekleri düzenledim. Güzel çalışmalarımız olmuştu.
GÖLGE:Siyasetle ilişkiniz nasıl?
DEMİR : 1984-85’den itibaren Refah Partisi kurulmuştu. Refah Partisi'nde ilçe başkan yardımcılığı yaptım. Aşağı yukarı 10 yıl Refah Partisi'nde çalıştım. Seçimlerde RP bir çok yerde belediyeleri alınca siyasete devam etmek istemedim. MÜSİAD kurulmuştu, MÜSİAD’a geçtim. Meclis üyeliği teklifleri aldım. Kabul etmedim.
GÖLGE:Tam aktif olmanız gereken yerde neden bıraktınız?
DEMİR: Bizim görevimiz bitmişti , devam etmek istemedim. Birde şu vardı ; ben ilçe başkan yardımcısı olduğum halde istersem kendimi birinci sıraya, istersem yirminci sıraya yazabilirdim kalem bende, o zaman DYP vardı , oradan bir arkadaş gelmiş veya başka partiden gelmiş , adamı on altıncı sıraya koyuyoruz veya yirminci sıraya koyuyoruz, itiraz ediyor.Sonra Refah Partili ''beni neden on sekize koydun'' gibi diyaloglar oluyor. Anladım ki , çevrede hep bencilik var. Ben Allah rızası için o zamana kadar mücadele ettim. Benim için ''çıkarı için bu işi yaptı, etti'' demesinler diye meclis üyesi olmadım, olsaydım rahmetli Ahmet Pembegüllü geldi , '' Yap bu işi, gir'' dedi. O zaman da ben MÜSİAD başkanı olmuştum zaten, sonrada girmedim. Ak Parti'nin kuruluşunda da varım, o zaman da girmedim.
GÖLGE:Şuan da Ak parti üyesi misiniz?
DEMİR: Üyesiyim ama siyasette değilim. Arkadaşlarla , konuşuyoruz her zaman yanlarındayız. İçindeyim ama aktif değilim. Ticaret ve MÜSİAD’a devam ediyorum. MÜSİAD ile halen daha ilişkim sıcak, genel merkezde olsun herhangi bir yerde toplantılara katılıyorum.
GÖLGE:Bir iş adamı olarak, STK-cı olarak, siyasetçi olarak dışarıya bakınca Gebze’nin sorunlarını görüyor musunuz?
DEMİR: Tabi Gebze’nin sorunları var. Biz 1974’de Gebze’ye geldiğimizde nüfus 12 bindi. Şimdi 330 bini geçti. Trafik sorunu var, konut sorunu var, organizeler, küçük sanayi siteleri halen daha atölyeler evlerin altında. En büyük sorun trafik ve küçük sanayi sitelerin olmaması çünkü Gebze çok büyüdü.
GÖLGE: Yerel siyasette belediye başkanlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Başarılı buluyor musunuz? Hangisi daha başarılı, isim verebilir misiniz?
DEMİR: Belediyeleri başarılı buluyorum. Tabi eksikleri olabilir. Yeni seçildiler olumsuz bir şey söylemekte erken olur. Ama büyükşehir de önceki dönemde başarılıydı. Dört ilçenin belediyesi de başarılı görüyorum.
GÖLGE: Gebze’nin yıllardır il beklentisi var. Gebze il olmalı mı?
DEMİR: İl olmalı. Ben MÜSİAD başkanıyken cumhurbaşkanlığına mektup yazmıştım. Gebze’nin il olması için Gebze’nin büyükşehir olarak il olmasını istiyoruz. İnşallah büyükşehir oluruz.
GÖLGE:Şuan ülke siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?
DEMİR: Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı sistemine ihtiyacı vardı. Öbür türlü her kafadan bir ses çıkıyordu. Hatta bugün bile cumhurbaşkanlığı ve hükümet istediği gibi çalışamıyor. Bence daha etkili bir sistem olsa daha iyi olacak çünkü çalışamıyor, çalıştırmıyorlar. Bir mecliste çoğunluk olması bir şeyi ifade etmiyor. Hükümetin çalışmasını iyi buluyorum. Savaşlar var. TV’ de de bunlarla ilgili diziler var . Diriliş Osman , ondan önce Ertuğrul vardı. Şimdi bakıyorsun Abdulhamit döneminde Moğollar Bilecik’te bütün fakir fukara, çoluk çocuk, kadın erkek demeden herkesi öldürdüler. Bugün Suriye de olan da, Filistin de olan dan da, hiçbir farkı yok. Bu savaşlar olacak kaçınılmaz ama tabi savaşsız ülke istiyoruz. Hem ekonomi kalkınacak , hem de bir sürü insan katledilmeyecek. Allah devletimize milletimize yardım etsin.
GÖLGE:15 Temmuz'da neredeydiniz? Nasıl öğrendiniz? Tepkiniz ne oldu?
DEMİR: Saat 22:00 22:30 gibi acemice bir iş yaptılar. Darbe yapmaya kalktılar. TV’ den gördük.Görür görmez sokakta yerimizi aldık. Ben o zaman Darıcadaydım. MÜSİAD'tan arkadaşlar veya normal dostlarım aradı , dedi ''ne yapıyoruz ?'' ben dedim gidiyorum meydana . O zaman daha cumhurbaşkanı ''dışarıya çıkın'' demeden. Halkımızı bu konuda tebrik ediyorum herkes dışarıdaydı. Bizde Darıca'da toplandık. O gece sabahladık. Bitene kadar sokaklardaydık. Biz o gün mücadelemizi verdik. Allah devletimize bir daha böyle olaylar yaşatmasın. Zaten bu ülkede 8-10 yıl da bir darbe, kriz adet olmuş gibi, bırakmıyorlar ki ayağımızın üstünde durup işimizi yapalım.
GÖLGE:Ahmet Demir’in bir günü nasıl geçer?
DEMİR: Çalışmayı seviyorum. Memlekete, milletimize faydalı olmaya çalışıyorum. Sabah ezanına kalkıyorum. Yaz-kış aynı. Sabah 8.00 - 8.30 da iş başı yapıyorum. 18.00 de paydos ediyoruz. Ticaret Odası'nda veya MÜSİAD' ta programlarım varsa onlara katılıyorum. O programların dışında genellikle iş yerimdeyim. Yurtdışı gezileri olursa onlara katılıyoruz. Onun dışında günüm çalışmakla geçiyor.
GÖLGE: Erzurum Federasyonu'nun çalışmalarını başarılı buluyor musunuz?
DEMİR: Başarılı buluyorum, gerçekten insanlar o işin içinde olunca çalışıyorlar. MÜSİAD’ta olunca MÜSİAD'ta çalışıyorsun, partide olunca partide çalışıyorsun. İnsan iki üç yerde olunca faydalı olamıyor. Arkadaşlarımızı basından görüyoruz , TV de görüyoruz , sürekli faaliyet halindeler. Erzurumlular derneği çalışıyor. Gündem oluşturuyorlar, sürekli gündemdeler.
GÖLGE: Sporla, müzikle aranız nasıldır?
DEMİR: Türkü çok dinlerim ve söylerim. Önceden güreş yapıyordum. Futbol oynardık. Şimdi yapamıyoruz. Geçen sene spora gittim.
GÖLGE: Gençlere ve sizi okuyanlara ne gibi tavsiyeler ve önerileriniz var?
DEMİR: Sağcı- solcu ayrımı yapmadan kim iktidara gelirse, kim kazanırsa onu takip ederek , en iyi şekilde bir öneri varsa önermek yoksa iyimser olmak.Hiçbir zaman ümitsiz olmasınlar. Şimdi buradan çık on kişiye işler nasıl diye sor . kişinin dokuzu kötü diyecektir. Gençler karamsar olmasınlar. Çalışsınlar, çalışan insana hiçbir şey olmuyor . Şuan abim yetmiş yaşında ama otuz beş yaşındakinden farkı yok. Yedi- sekiz yaşından beri çalışıyordu hiçbir şey kaybetmedi. Tembellikle insanlar bir yere gelemez.Çalışan demir pas tutmaz.
GÖLGE:Ahmet Demir’in bundan sonra ki hayatında bir hedefi daha var mı?
DEMİR: İşimi büyütmek, siyasi konularda halka olsun, MÜSİAD gibi kurumlar da olsun faydalı olmak için elimden geleni yapmayı düşünüyorum. Firmamın ismini her yerde duyurmak istiyorum.
GÖLGE- Ahmet Bey, güzel bir sohbetti. Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz.
DEMİR: Bende sizlere teşekkür ediyorum. Gölge Dergi'yi her ay takip ediyorum, okuyorum. Çok başarılısınız. Tebrik ediyorum.