TBMM dün tarihi günlerinden birini yaşadı.
Dört eski bakan hakkında, rüşvet, irtikap, yolsuzluk iddiaları konusunda hem AK Parti'nin, hem de CHP'nin verdiği soruşturma komisyonu kurulması önergeleri ele alındı.
AK Parti'nin dört bakan için tek bir soruşturma komisyonu kurulması önerisi kabul edilirken, CHP'nin dört bakan için dört ayrı soruşturma komisyonu kurulması önerileri reddedildi.
DÖRT ESKİ BAKAN, DÖRT AYRI SONUÇ...
CHP'nin eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkında verdiği dört ayrı önergenin oylamasında, dört ayrı sonuç çıktı.
Ayrı ayrı, kapalı olarak oylanan önergelerde, soruşturma komisyonu kurulması için en çok "kabul" oyu Zafer Çağlayan için verilirken, en az "kabul" oyu ise Muammer Güler hakkında verildi.
Bakanlar hakkındaki soruşturma oylamalarına ilişkin sonuçlar şöyle;
- Zafer Çağlayan: Oylamaya 453 vekil katıldı. Sonuç: 174 kabul, 274 ret, 4 çekimser, 1 boş.
- Egemen Bağış: Oylamaya 443 vekil katıldı. Sonuç: 170 kabul, 267 ret, 3 çekimser, 3 geçersiz
- Erdoğan Bayraktar: Oylamaya 421 vekil katıldı. sonuç: 151 kabul, 264 ret, 2 boş, 2 geçersiz, 2 çekimser
- Muammer Güler: Oylamaya 404 vekil katıldı. Sonuç: 143 kabul, 259 ret, 1 çekimser, 1 boş.
SAAT FARKI...
Ankara'daki siyasi kulislerde, dört ayrı bakan için, dört ayrı oylamada, dört değişik sonuç çıkması "saat farkı" olarak yorumlandı.
İki anlamda "saat farkı";
Çağlayan hakkındaki yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma iddiaları, muhalefet tarafından "kol saati" ile sembolleştirilmişti. Hakkındaki fezlekeye de yansıya iddiaya göre, Reza Zarrab'ın Zafer Çağlayan'a beğendiği yaklaşık değeri 700 bin TL olan kol saatini hediye etti. Çağlayan, bu iddiayı reddedip, saati kendi parasıyla aldığını söylese de, muhalefetin bu konudaki "rüşvet" iddiaları devam etti.
Nitekim, Çağlayan'a yönelik dünkü görüşmelerde de en çok laf atma, saat konusunda yapıldı.
Çağlayan hakkındaki oylamada "kabul" oyunun daha çok çıkması, sembolleşen bu kol saati iddialarına bağlandı.
GÖRÜŞMELERİN UZAMASI NEDENİYLE "SAAT FARKI"
Ankara kulislerinde, dört bakan hakkındaki farklı oylama sonuçları için ikinci neden olarak da, görüşmelerin uzamasına bağlı "saat farkı" gösteriliyor.
CHP'nin verdiği dört ayrı soruşturma önergesi için dört farklı oylama yapıldı. İlk oylama, Zafer Çağlayan için gerçekleştirdi. Bunu sırasıyla Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler için yapılan oylamalar takip etti.
Son oylama olan Muammer Güler hakkındaki oylama, görüşmelerin uzaması nedeniyle ancak sabahın erken saatlerinde gerçekleştirildi.
Daha önceki önerge oylamalarındaki sonuçları gören bazı iktidar ve muhalefet vekillerinin ise, "sonucu değiştirmeyeceği" gerekçesiyle, oy vermeden TBMM'den ayrıldı.
Nitekim, ilk yapılan oylama olan Zafer Çağlayan konusundaki oylamada 453 vekil oy kullanırken, son yapılan Muammer Güler hakkındaki oylamaya katılan vekil sayısı 404'de kaldı.
Bu nedenle de, son oylama olan Güler'in oylamasında daha az vekil oy kullandı, diğer bakanlara göre daha az "kabul" ya da "ret" oyu verildi
TBMM'DEKİ SANDALYE DAĞILIMI
TBMM'deki sandalye dağılımı şöyle;
AK Parti: 313
CHP: 131
MHP: 52
HDP: 27
BDP: 2
Bağımsız: 14
Toplam: 539