Dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesine ilişkin Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylama işlemine başlandı. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 244 kabul 264 red 7 çekimser oyla eski bakan Zafer Çağlayan
Dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesine ilişkin Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylama işlemine başlandı. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 244 kabul 264 red 7 çekimser oyla eski bakan Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesi reddedildi.
Dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesine ilişkin Meclis Genel Kurulu'ndaki gizli oylama işlemine başlandı. Meclis Genel Kurulu'nda 4 eski bakanla ilgili Meclis Başkanlığı'na sunulan 4 önerge okundu. İlk oylama eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yapılacak. Çağlayan Hakkında 53 önerge verildi. Önergelerin okunmasının ardından 4 ayrı oy verme işlemine başlanıldı.
İngiltere ziyareti dolayısıyla oylamaya katılamayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine vekaleten Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan oy kullanacak. Bakanlar gelmeyen bakanlar adına oy kullanacak.
ÇAĞLAYAN'IN YÜCE DİVAN'A GÖNDERİLMESİ REDDEDİLDİ
4 eski Bakanla ilgili TBMM Genel Kurulu'nda Yüce Divan oylamasında ilk olarak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan için oylama yapıldı. Gizli oylamanın sonucunda 244 kabul 264 red 7 çekimser oyla eski bakan Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesine yönelik önerge reddedildi.
TBMM Genel Kurulu'nda eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile ilgili Yüce Divan görüşmeleri tamamlandı ve ardından ilk olarak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan için gizli oylaması yapıldı. Çağlayan ile ilgili ilk oylamada eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da oy kullandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu yerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan,Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yerine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır'ın yerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oy kullandı.
CHP, MHP VE HDP GENEL BAŞKANLARI DA OY KULLANDI
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan için gizli oylama olarak yapılan oylamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da oylarını kullandı. Yaklaşık 40 dakika süren oy verme işleminin ardından sayıma geçildi.
Sayımın tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı sonucu açıkladı. Kullanılan oy sayısı 517, kabul 242, red 264, çekimser 7, boş 1 ve geçersiz 3 oy. Bu sonuçlara gere Çağlayan'ın Yüce Divan yolu kapandı.
CHP'LİLERDEN ALKIŞLI PROTESTO
Sonucun açıklanmasının ardından CHP'li milletvekilleri sonucu alkışlarıyla protesto etti.
KOLTUK SAYISI
Vefat ve seçimler nedeniyle görev değişikliğinin ardından 550'den 535'e düşen Meclisin partilere göre sandalye dağılımı ise şöyle: Adalet Ve Kalkınma Partisi 312, Cumhuriyet Halk Partisi 127, Milliyetçi Hareket Partisi 52, Halkların Demokratik Partisi 27, Bağımsız Milletvekili 12, Demokratik Bölgeler Partisi 1, Elektronik Demokrasi Partisi 1, Demokratik Gelişim Partisi 1, Millet Ve Adalet Partisi 1 ve Anadolu Partisi 1.
"TAKDİR YÜCE MECLİSİNDİR"
Kısa bir açıklama yapacağım diyerek yerinden söz isteyen İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, "Soruşturma Komisyonuna verdiğim sözlü ve yazılı savunmama ilave edecek başkaca bir husus bulunmamaktadır. Karar ve takdir yüce heyetinizdedir. Arz ediyor ve saygılar sunuyorum" dedi. Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış da kürsüye çıkmayarak yerinden yaptığı konuşmasında "Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak gerek Cumhuriyet Başsavcılığı gerek TBMM'nin Soruşturma Komisyonu gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararına saygı duyuyorum. Takdir yüce Meclis'indir" ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ise açıklama yapmayarak teşekkür ettiğini belirtti.
MECLİS'TE NELER YAŞANDI?
TBMM Genel Kurulu saat 15.00'de TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde başladı.
Açılışın ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. 4 eski bakanla ilgili bugün yapılacak olan Yüce Divan oylaması nedeniyle Genel Kurul Salonuna MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de geldi. Uzun bir aradan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Genel Kurul'daki HDP sırasında yerini aldı. Bir süre burada oturan Demirtaş, ardından salondan dışarı çıktı.
'KONUŞMAK İSTİYORUM'
Meclis iç tüzüğü eski bakanlara konuşma ve savunma hakkı yapma hakkı veriyorken, bugüne kadar hiçbir bakan oylama öncesi konuşmamıştı. Genel Kurul’a ilk gelen Erdoğan Bayraktar oldu ve şunları söyledi:
“Konuşmak istiyorum, hâlâ da istiyorum. Ama yakın arkadaşlarım, dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. O yüzden konuşmayacağım. Arkadaşlar sizi sevdiğim için bunu açıklıyorum. Siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacım var.”
Bayraktar'ın neşesinin yerinde olduğu ve milletvekili arkadaşlarıyla gülerek sohbet ettiği görüldü.
GÜLER AJANDAYA NOT ALDI
Genel Kurul sırasında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, bir ajandaya not aldığı görüldü. Güler yazısında şu ifadeleri kullandı: "Sayın Başkan, Soruşturma Komisyonu’na verdiğim sözlü ve 41 sayfalık yazılı savunmama ilave edeceğim başkaca bir..." Genel Kurul çalışmalarında eski bakanlar ve haklarında Yüce Divan oylaması yapılacak olan Erdoğan Bayraktar ile Egemen Bağış’ta yerini aldı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Muş’ta cenaze töreninde olduğu için şuana kadar Genel Kurula gelmedi.
CHP RIZA SARRAF İSMİ TELAFFUZ EDİLMEYİNCE İTİRAZ ETTİ
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yerinden söz alarak Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu Raporu'nun sunuşunu okurken iddialarda adı geçen Rıza Sarraf'ın ismi yerine "kendisinden menfaat sağlanan kişi" ifadesini kullandığını belirterek, bu duruma itiraz etti.
Sunumun eksik yapıldığını ileri süren Hamzaçebi, Sarraf'ın isminin açık olarak telaffuz edilmesini istedi. Hamzaçebi, Yüce Divan oylamasının üç ayrı renkteki pullarla gizli yapılacağını da hatırlatarak, kullanılmayan iki pulun oy kabinlerinde bırakılması konusunda gerekli önlemin alınmasını talep etti.